Iată un ghid de achiziție care te va ajuta să iei o decizie asumată
Dacă locuiești la casă, o pompă submersibilă este un echipament absolut necesar în diverse situații legate de gestionarea apei din cadrul gospodăriei. Alegerea utilizării unei astfel de pompe depinde de specificul nevoilor tale și de condițiile în care trebuie să funcționeze.
Nu știi dacă chiar ai nevoie de o astfel de pompă? Iată câteva cazuri în care acest echipament te poate ajuta să rezolvi cele mai frecvente probleme legate de gestionarea apei:
- Pentru alimentarea cu apă din puțuri sau fântâni – dacă locuința ta nu este conectată la o rețea de alimentare cu apă sau ai probleme cu presiunea și debitul, o pompă submersibilă este esențială pentru a extrage apa din puțuri, fântâni sau rezervoare. Este ideală pentru adâncimi mari, unde pompele obișnuite nu pot funcționa eficient
- Pentru irigații în agricultură – cu ajutorul apei din râuri sau lacuri poți uda grădina sau alte terenuri agricole care necesită volume mari de apă
- Pentru evacuarea apei din zone inundate – dacă în urma unei inundații ai beciul, un subsol sau alte spații inundate, pompele submersibile pentru apă murdară sunt soluția rapidă și eficientă deoarece pot evacua apa care conține impurități precum nisip sau sedimente medii-mici
- Pentru drenaj și canalizare – în cazul apelor reziduale, pompele submersibile sunt de mare ajutor pentru a le transfera către stații de epurare sau fose septice
- Pentru piscine și fântâni decorative – o pompă submersibilă te ajută să recirculi apa din piscine, cascade artificiale sau chiar fântâni ornamentale
Acum că ți-ai făcut o părere despre modul în care poți folosi, următorul pas este achiziționarea. Înainte însă trebuie să te asiguri că echipamentul ales este potrivit nevoilor tale, ținând cont de adâncimea sursei de apă, volumul necesar și tipul de apă (curată sau murdară).
Iată mai jos un Ghid de achiziție extins pentru o pompă submersibilă de calitate, prin evaluarea celor mai importante criterii dar și a nevoilor și caracteristicilor tehnice ale produselor existente în piață:
- Tipul de utilizare. Pentru a alege corect cele mai bune pompe submersibile, adaptate nevoilor tale, este important sa ți cont de gradul de puritate a apei. Astfel, există pompe submersibile de apă curată pentru apa lipsită de impurități, respectiv pompe de apă murdară sau reziduală, dacă apa pe care vrei să o manipulezi conține nisip, pietriș sau alte impurități. Atunci când ai nevoie de pompe pentru extragerea apei murdare, ține cont de mărimea particulelor suportate precum și de gradul de rezistență la abraziune.
- Adâncimea de lucru. Pompele submersibile sunt proiectate să funcționeze la diverse adâncimi, chiar și până la 100 metri! Adâncimea de scufundare este foarte importantă deoarece aceasta este cea care dictează presiunea apei. Pentru adâncimi mai mari de 15 metri vei avea nevoie de o pompa submersibila cu mai multe rotoare (multietajată). Așadar, alege una potrivită pentru nivelul freatic și adâncimea fântânii tale.
- Debitul și presiunea sunt criterii importante atunci când trebuie să alegi cea mai bună pompă submersibilă pentru locuința ta. Debitul (litri/oră) indică volumul de apă pe care pompa îl poate transporta. Dacă ai o casă mai mică, cu un consum redus de apă, poți opta pentru o pompă submersibilă cu un debit cuprins între 30 și 70 l/min. În ceea ce privește presiunea, aceasta determină cât de sus poate pompa echipamentul. Așadar, dacă ai o casă cu etaj sau este situată pe un versant, este important să alegi o pompă cu presiune mare.
- Materiale și durabilitate. Având în vedere că aceste pompe se scufundă în apă pe o perioadă lungă de timp, este necesar să alegi una din material rezistent. Astfel, pompele din inox sau alte materiale rezistente la coroziune sunt ideale pentru utilizări pe termen lung. Atenție la rotorul pompei, deoarece acesta trebuie să fie rezistent, mai ales dacă apa conține impurități.
- Puterea motorului. Exprimată în wați, puterea motorului influențează capacitatea de pompare. Pe piața din România există pompe submersibile cu motoare a căror putere variază de la 150 W la 8000-9000 W. Opțiuni sunt destule, astfel încât depinde doar de tine să alegi o pompă cu suficientă putere pentru a-ți satisface nevoile.
- Mod de funcționare. Modul de funcționare al pompelor submersibile diferă. Există simple, cu un singur rotor și unele pentru activități industriale, cu mai multe rotoare. Astfel, dacă dorești un randament mai mare, este bine sa optezi pentru pompe submersibile cu mai multe rotoare, care îți vor oferi eficiența pe care ți-o dorești, atât din punctul de vedere al debitului, cât și al presiunii.
- Alimentarea electrică. Majoritatea pompelor submersibile funcționează cu alimentare monofazată (230V), dar există și modele trifazate pentru aplicații industriale. Strict pentru folosința unei gospodării, o pompă submersibilă monofazată este tot ceea ce ai nevoie!
- Funcții suplimentare. Înainte de a achiziționa o pompă, trebuie să ai în vedere și sistemele suplimentare pe care le are și ne referim aici la protecția împotriva supraîncălzirii sau funcțiile automate pentru oprire/pornire. Acestea sunt utile dacă vrei să prelungești durata de viață a pompei.
- Costuri. Deși putem fi tentați sa achiziționăm produse mai ieftine, atunci când facem investiții atât de importante, este bine să nu ne zgârcim! Chiar dacă prețul pentru un astfel de produs poate fi inițial puțin mai ridicat față de pompele clasice, aceasta se va dovedi în timp o investiție inteligentă, care se va resimți pe termen lung printr-un consum de energie redus și durată de funcționare extinsă.