Oferte locuri de munca top

Cum să ai grijă de drujba ta, piesă cu piesă

Spre deosebire de un ferăstrău de mână simplu, care are doar un mâner și o lamă dantelată, o drujbă are nevoie de îngrijiri mai regulate. Dacă ai grijă cum trebuie de drujba ta, ea va rămâne performantă și va funcționa mai în siguranță, cu o durată de viață lungă.

O drujbă are, în mare, câteva piese esențiale.

 1. Frâna de lanț. Acesta este un dispozitiv de protecție din metal sau din plastic conceput pentru a împiedica un lanț desprins sau rupt să lovească operatorul unei drujbe.
 2. Volanta. Aceasta este o roată de povară care controlează viteza motorului și ajută la răcirea motorului.
 3. Ambreiaj. Atașat la pinionul de lanț, acesta este conectorul care controlează partea de conducere a unei ferăstră

PIESE DRUJBĂ 

 1. Supapă de decompresie. Această piesă importantă eliberează compresia ferăstrăului, ceea ce permite o pornire mai ușoară.
 2. Sistem de mâner anti-vibrații. Acesta gestionează șocurile și este recomandat pentru a limita stresul ergonomic asupra mâinilor, brațelor și articulațiilor operatorului.
 3. Garda de mână. Aceasta este un scut din plastic defensiv care protejează mâinile utilizatorului de lovituri.
 4. Toba de eșapament. Acesta este un dispozitiv de protecție a auzului utilizat pe drujbe pentru a reduce zgomotul motorului.
 5. Lanț. Acesta este principalul element al drujbei, care operează tăierea.

Pentru ca drujba ta să dureze cât mai mult, este recomandat să urmezi câteva rutine zilnice, săptămânale și lunare de întreținere.

  CAUȚI O DRUJBĂ STIHL DESCOPERĂ OFERTELE!

Sfaturi zilnice de întreținere

 1. Testează declanșatorul

Verifică dispozitivul de accelerație înainte de fiecare utilizare pentru a te asigura că funcționează fără probleme. Dacă declanșarea clapetei de accelerație se blochează sau motorul nu revine la ralanti după ce eliberezi declanșatorul, du drujba într-un service pentru inspecție.

 1. Monitorizează caracteristicile de siguranță

Orice caracteristici de siguranță, cum ar fi blocarea declanșatorului de accelerație și frâna de lanț, trebuie monitorizate. Menține frâna de lanț curată și verifică deteriorarea frânei. Dacă este deteriorată, înlocuiește-o imediat.

 1. Păstrează un filtru curat

Verifică filtrul de aer al drujbei înainte de fiecare utilizare. Dacă este murdar, curăță-l și lasă-l să se usuce înainte de a-l reintroduce în drujbă. Dacă este deteriorat sau excesiv de murdar, înlocuiește-l cu un filtru nou.

PIESE DRUJBĂ 

 1. Rotește bara

Pentru o uzură mai egală pe bara de lanț, rotește bara înainte de fiecare utilizare. Curăță șanțul barei pentru a preveni uzura excesivă și inspectează orificiul de ungere pentru a te asigura că nu este înfundat cu nimic. Dacă nu vei avea suficientă lubrifiere, vei cauza mai multă frecare și deteriorarea barei și a lanțului.

 1. Verifică pinioanele. Strânge și ascute lanțul

Verifică uzura pinioanelor. Dacă sunt uzate în mod vizibil, înlocuiește-le.

Ascute lanțul, inspectează starea acestuia și înlocuiește-l dacă este deteriorat. Verifică tensiunea lanțului pentru a te asigura că nu este prea slăbită și strânge-o dacă este necesar. Când ascuți lanțul, consultă manualul producătorului, pentru a determina ce dimensiune de pilă trebuie să folosești pentru lanțul tău.

 1. Strânge orice piese libere

Din cauza vibrației create de motor, unele șuruburi sau piulițe se pot desfileta. Verifică drujba de piese care se mișcă înainte de fiecare utilizare și strânge-le.

Sfaturi săptămânale de întreținere

 1. Verifică uzura anti-vibrații

Aruncă o privire asupra elementelor anti-vibrații pentru a te asigura că nu devin prea moi sau uzate.

 1. Lubrifiază ambreiajul

Unge rulmenții tamburului ambreiajului. Acest lucru va prelungi viața și performanța ambreiajului tău.

 1. Inspectează bara

Îndepărtează lanțul drujbei și trece degetul pe marginea barei drujbei, pentru a simți dacă există crestături. Dacă localizezi vreuna, finiseaz-o până nu mai există.

VEZI AICI: DRUJBĂ STIHL 

 1. Verifică bujiile

Scoate și curăță bujia și asigură-te că spațiul bujiei este încă de 0,5 mm. Dacă este necesar, înlocuiește bujia cu una nouă.

 1. Îngrijește volanta

Curăță aripioarele volantei și asigură-te că arcul de recul funcționează corect.

 1. Șterge aripioarele

Curăță aripioarele de răcire care sunt amplasate pe cilindru pentru a asigura distribuția căldurii și răcirea corespunzătoare.

 1. Curăță carburatorul

Curăță carburatorul și cutia de aer. Verifică toba de eșapament Curăț-o sau înlocuiește-o dacă este necesar.

Sus