Când vine vorba de sănătatea și securitatea în muncă, importanța unor echipamente de protecție trebuie conștientizată atât de angajator, cât și de angajați. Indiferent de natura muncii prestate, dar în special în mediile de lucru cu riscuri crescute de accidentare, îmbrăcămintea și încălțămintea de protecție sunt esențiale pentru buna desfășurare a activităților.
Echipamentul de protecție adecvat scade șansele de accidentare, protejând împotriva riscurilor specifice fiecărei industrii. Care sunt cele mai frecvente riscuri ocupaționale care pot fi prevenite cu echipamentul de protecție potrivit?
- Fracturile
Printre cele mai frecvente tipuri de accidente sunt fracturile rezultate în urma impactului cu obiecte grele. Atât în construcții, agricultură sau diverse industrii, protecția la impact trebuie asigurată cu echipamentele potrivite. Capul și picioarele sunt cele mai expuse, de aceea este obligatorie purtarea căștii de protecție și a unei perechi de încălțăminte de protecție adecvate. Bombeul și lamela antiperforație sunt esențiale, iar protecția metatarsiană oferă un plus de protecție împotriva impactului cu obiecte grele care pot afecta degetele și oasele metatarsiene.
- Răni ușoare
Accidentările ușoare pot fi ușor prevenite cu echipamentul de protecție adecvat muncii prestate. În general, este de preferat purtarea unor îmbrăcăminte de protecție din tercot sau bumbac rezistent, datorită țesăturii durabile și confortabile. Atât combinezoanele integrale din bumbac, cât și costumele compuse din jachetă și pantaloni de protecție pot beneficia de întărituri din poliester durabil în zonele predispuse la uzură. Nu în ultimul rând, îmbrăcămintea de protecție cu manșete tricotate asigură un plus de confort, dar și riscuri scăzute de agățare în angrenaje sau unelte.
- Electrocutări
Protecția împotriva electrocutării sau a descărcării electrostatice necesită un echipament de protecție specializat. Mănușile din cauciuc sunt o primă barieră de protecție folosită de electricieni, alături de îmbrăcămintea de protecție ignifugată, dar și încălțămintea de protecție cu bombeu compozit și protecție dielectrică.
- Arsuri sau degerături
Expunerea la temperaturi extreme necesită, de asemenea, o îmbrăcăminte de protecție specializată. Pentru lucrul la temperaturi scăzute sau în aer liber, îmbrăcămintea termoizolată și impermeabilă este obligatorie. De obicei, materialele sintetice precum poliesterul si poliuretanul sunt ideale atât pentru stratul impermeabil, cât și pentru căptușeala termică a jachetei sau pantalonilor de protecție.
Pentru operațiunile de sudură, spre exemplu, expunerea la temperaturi înalte necesită îmbrăcăminte de protecție ignifugată. Realizată din bumbac de înaltă densitate, aceasta poate fi completată de sorțuri din piele, mănuși de sudură din Kevlar și încălțăminte de protecție cu talpa rezistentă la 300 de grade Celsius.
Nu în ultimul rând, curățarea și mentenanța echipamentului de protecție sunt esențiale pentru a asigura o durată crescută de utilizare. Astfel, atât îmbrăcămintea cât și încălțămintea de protecție pot oferi siguranța promisă, dar și un confort optim pe toată durata zilei de lucru.