De multe ori viitorii utilizatori ai unei case, inainte de perioada santierului sau chiar si concomitent cu aceasta, au dileme cu privire la repartizarea bugetului, deseori limitat, in privinta termoizolarii casei.
Tendinta in general este sa se exagereze cu grosimea termoizolatiei pe peretii caselor si sa se omita o grosime minima necesara in partea superioara a acesteia, fie ea terasa, pod sau plafon peste ultimul nivel.
Pentru a simplifica lucrurile, regula generala este simpla. Grosimea termoizolatiei trebuie sa fie intr-un raport foarte simplu per fiecare parte a constructiei, astfel:
- sub casa se pune grosimea X
- pe pereti grosimea 2X
- in partea superioara a casei grosimea 3X
- X reprezintade obicei 8cm de termoizolatie.
Natura termoizolatiei poate varia din punct de vedere al materialului ales in functie de zona de constructie pe care se pune aceasta, dar acest lucru nu constituie un impediment,intrucatdiferentele de termoizolare intre diversele materiale termoizolatoare sunt mult prea mici pentru a putea afecta aceasta formula. Ne referim aici la polistiren extrudat, expandat, vata minerala sau vata bazaltica.
Pentru consultatii suplimentare sau pentru a evalua corect repartizarea termoizolatiei, este recomandat sa faci,inca din faza de proiect, un certificat energetic, pe care ulterior, daca ai respectat proiectul, il vei putea folosi la receptia casei, unde acest act este obligatoriu.Pretul unui certificat energetic pentru o casa pleaca in general de la 2.5 lei/mp. Daca locuiesti in sudul tarii, echipa Reflex Arhitectureiti poate elibera certificatul energetic pentru Bucuresti si Ilfov in maxim 24 de ore.