Oferte locuri de munca top

Cum iti alegi placa video pregatita pentru bugetul tau si nevoile tale (P)

Când vine vorba de plăci video, paradoxal, situația este mai dificilă decât în urmă cu 10 ani. Dacă te gândești să-ți achiziționezi o nouă placă video, trebuie să știi din start că nu este chiar floare la ureche.

Mai întâi, în ultimii ani plăcile video s-au nișat în funcție de felul în care sunt utilizate. Există plăci video pentru buget redus, plăci video pentru consum mic, plăci video mai performante, care la rândul lor se împart în plăci video pentru gaming sau plăci video speciale pentru cei care fac editare video sau modelling 3D. De multe ori, o placă video destinată gaming-ului, chiar dacă e foarte scumpă, nu se va descurca la fel de bine pentru editare. Asta și pentru că intervin tehnologiile diferite pe care se bazează: VRAY, MERCURY, IRAY sau CUDA.

În fine, ai prins ideea. Înainte să pornești la drum la cumpărarea unei plăci video, trebuie să știi la ce anume o vei folosi cu preponderență. Dacă preferi gaming-ul sau o vrei doar pentru a te uita la filme la calitate cât mai bună, opțiunile sunt diferite. La fel și costurile.

Apropo de costuri, stabilește-ți de la bun început bugetul în care să te încadrezi, pentru a nu fi ”furat” de peisaj și să ajungi să cheltuieși mai mult decât îți propuseseși.

Apoi, trebuie să te asiguri că placa video este compatibilă cu restul sistemului. O placă video foarte performantă va cere efort suplimentar din partea procesorului, or, dacă acesta este un model mai vechi, cu resurse reduse comparativ cu cele mai noi, sistemul va funcționa tot mai prost. Un alt factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. O placă video nouă necesită minim un conector de șase pini.

Principalele branduri de plăci video și cele mai apreciate sunt AMD și nVIDIA. Acestea au, în general, modele dedicate pentru fiecare stil de utilizare și nevoi ale utilizatorilor.

În fine, odată ce te-ai decis ce placă video ai nevoie, trebuie să fii atent la: interfață (cele mai multe plăci video din prezent sunt pe PCI Express), sursa de alimentare (placa video consumă cele mai multe resurse, așadar ai nevoie de o sursă puternică, capabilă să susțină eforturile întregului sistem), memoria și frecvența (cu cât are mai multă memorie, cu atât mai bine), lățimea de bandă (128, 256, 320 sau 512 biți), sistemul de răcire (pe apă sau lichid special).

În funcție de toate aceste caracteristici, cu siguranță că îți vei găsi placa video potrivită pentru nevoile tale și pentru bugetul tău.

Sus