Urare Craciun 2024

Cum estimeaza Banca Mondiala perspectivele economiei noastre

Ce este mai rău din punct de vedere economic încă nu a trecut, cu toate că experții Băncii Mondiale se așteaptă ca 2020 să marcheze un impact negativ al pandemiei mai mic decât se estima în vară, privind creșterea economică a României.

Dar, în cel mai recent raport, ei prevăd un impact considerabil mai mare decât se estima (o scădere de 1,9 puncte procentuale a previziunilor de creștere) pentru anul 2021.

Astfel, conform instituției financiare internaționale, în 2021 Produsul Intern Brut al României ar urma să crească cu 3,5% față de 2020, iar în 2022 creșterea va fi de 4,1%.

Pentru ansamblul anului trecut BM estimează că PIB-ul României va avea o scădere de 5%.

De remarcat că în studiul publicat în iunie 2020 BM estimase pentru țara noastră o scădere economică de 5,7% în 2020 și o creștere economică de 5,4% in 2021.

În ceea ce priveşte Regiunea Europa şi Asia Centrală în ansamblul ei, regiune în care este inclusă şi România, Banca Mondială se aşteaptă ca economia să înregistreze un avans de 3,3% în acest an, cu condiția ca la începutul lui 2021 să fie distribuit un vaccin eficient atât în țările bogate, cât și pe marile pieţe emergente precum şi în economiile în curs de dezvoltare, inclusiv în Rusia.

Estimările pleacă de la ipoteza că tensiunile geopolitice nu vor escalada în Europa și Asia Centrală.

În ceea ce privește economia mondială în ansamblul ei, experții Băncii estimează o creștere de +4% în acest an, dar atrag atenția că o posibilă sporire a numărului de cazuri de infecţie cu COVID-19 şi eventuale întârzieri în distribuirea vaccinurilor ar putea reduce revenirea economiei globale din acest an la doar +1,6%.
“În schimb, un scenariu optimist în care pandemia este controlată cu succes şi vaccinarea se face cu rapiditate, creşterea economiei mondiale ar putea accelera până la 5%” mai afirmă raportul Băncii Mondiale.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus