Oferte locuri de munca top

Cum creste Guvernul lichiditatea marilor constructori

Pentru a evita blocarea implementării proiectelor de infrastructură din cauza dificultăților legate de lichiditățile marilor firme de construcții, Guvernul a aprobat astăzi modificări ale unor clauze contractuale.

În principal, este vorba de renunțarea la reținerile monetare doar în condițiile în care antreprenorul constituie Garanția de Bună Execuție prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară, sau de o instituție financiară nebancară sau de o societate de asigurări.

Măsura vine să răspundă atât necesității de adaptare la condițiile pieței (criza militară, scumpirea energiei și a materialelor de construcție etc.) cât și necesității de a oferi autorităților contractante pârghii legale și contractuale suficiente prin care să asigure buna implementare a contractelor.

Ce modificări sunt propuse

Clauza 47.1. Sumele reținute vor fi aplicate numai în cadrul contractelor în care antreprenorul constituie Garanţia de Bună Execuţie, prin reţineri succesive în baza subclauzei 15.1 lit. b). Sumele reținute nu se aplică în situaţia în care Antreprenorul constituie Garanţia de Bună Execuţie în cuantumul stabilit în Acordul Contractual, prin:

* virament bancar;

* instrument de garantare emis în condiţiile legii de o instituţie de credit sau de o societate de asigurări;

* combinarea a două sau mai multe dintre modalităţile de constituire a Garanţiei de Bună Execuţie.

Clauza 47.2. Sumele Reţinute vor fi reţinute din Certificatele de Plată, ca o metodă de plată aferentă obligaţiilor antreprenorului de a termina lucrările şi de a remedia defecţiunile în Perioada de Garanţie.

Cine oferteaza pentru un contract rutier estimat la 30 mil euro

Cu excepţia cazului în care Acordul Contractual specifică alte valori, o valoare procentuală de 5% din totalul sumelor din subclauza 50.1 [Situaţia de Lucrări] (punctele a și b) va fi reţinută din fiecare Certificat de Plată, până când se atinge limita sumelor reţinute, unde totalul sumelor reţinute este egal cu 5% din preţul contractului la semnarea contractului.

Jumătate din Sumele Reţinute vor fi integrate în primul Certificat de Plată după aprobarea recepţiei la terminarea lucrărilor şi plătite de către beneficiar.

Clauza 47.3. Antreprenorul, la alegerea sa, va putea constitui şi furniza beneficiarului o garanţie pentru sume reţinute, suportând costurile aferente, care va fi emisă de către o instituţie bancară autorizată să emită asemenea garanţii pe teritoriul Uniunii Europene şi va fi în forma agreată de către beneficiar. Garanţia va fi irevocabilă şi va prevedea că plata garanţiei se va executa necondiţionat, la prima cerere a beneficiarului. Antreprenorul se va asigura că garanţia este valabilă şi în vigoare până la aprobarea

recepţiei finale. Cuantumul garanţiei pentru sume reţinute va fi egal cu valoarea cumulată a sumelor reţinute prevăzută pentru perioada următoare de şase luni, în conformitate cu graficul de flux de numerar din Programul de Execuţie aprobat şi în vigoare la momentul respectiv.

Clauza 47.4. Pe parcursul derulării contractului, indiferent dacă a fost sau nu realizată recepţia la terminarea lucrărilor, atunci când cuantumul garanţiei de bună execuţie constituite prin reţineri succesive cumulat cu cuantumul garanţiei pentru sumele reţinute atinge pragul de 10% din Preţul Contractului.

TOPUL DRUMARILOR: Pe trend ascendent, spre un adevarat boom

Autoritatea contractantă nu va mai reţine în continuare din certificatele de plată sumele reţinute, iar cuantumul acestora se va transfera în contul de disponibil deschis la dispoziţia autorităţii contractante în care a fost constituită garanţia de bună execuţie după semnarea contractului.

În condiţiile în care pentru sumele reţinute antreprenorul a utilizat instrumente de garantare, atunci când cuantumul garanţiei de bună execuţie constituite prin reţineri succesive cumulat cu cuantumul garanţiei pentru sumele reţinute atinge pragul de 10% din preţul contractului, antreprenorul are obligaţia sa modifice instrumentul de garantare aferent sumelor retinute în instrument de garantare de bună execuţie, în termenul stabilit de beneficiar.

Actul normativ urmează a fi aplicabil contractelor ce urmează a fi încheiate pe viitor, precum și celor aflate în derulare, dar doar cu privire la efectele viitoare ale acestor contracte, ca de exemplu: rețineri viitoare, plăți viitoare, reglări viitoare, restituiri viitoare, etc. În acest sens, s-a prevăzut în mod clar faptul că prevederile actului normativ nu sunt aplicabile contractelor aflate în derulare pentru care a fost realizată Recepția la terminarea lucrărilor, fiind astfel asigurată siguranța juridică a relațiilor dintre părțile contractante

 

 

 

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus