În urmă cu un an politicienii europeni erau într-o stare de panică, în timp de prețurile en-gros ale gazului natural băteau recordurile din toate timpurile. În luna august a anului trecut, Title Transfer Facility (TTF), principalul hub din Europa, tranzacționa gazul natural la 145 euro pe megawat-oră (MWh), un nivel alarmant. Două săptămâni mai târziu, TTF depășea pentru prima dată bariera de 200 de euro/MWh. Până la sfârșitul lunii, TTF ajunsese la 300 de euro/MWh, conform Euronews.
Un an mai târziu, după ce au atins plafonul de 300 de euro/MWh, prețurile gazelor din Europa au început să scadă constant.
Vinerea trecută, TTF a încheiat tranzacționarea la aproape 35 euro/MWh – o scădere de 88% față de vârful istoric atins în august 2022. Situația aduce continentul mai aproape de modelele observate înainte de pandemie, când prețurile se situau între 15 euro și 25 euro/ MWh.
Deși UE a introdus obiective fără precedent de economisire a energiei, consumatorii au sfidat așteptările și și-au redus consumul cu mult peste ținta dorită: consumul de gaz al UE a scăzut cu 19,3% între august și ianuarie, depășind cu ușurință obiectivul de 15% pe care îl stabiliseră statele membre anul trecut.
Agenţia Internaţională a Energiei este de părere că adăugarea capacității regenerabile, îmbunătățirea eficienței și vânzările de pompe de căldură pun bazele pentru reduceri durabile ale cererii de gaze.
Zona rezidentiala exclusivista, in planul unor dezvoltatori locali
Rezervoarele de gaz natural lichefiat (GNL), ofertele multiple cu furnizori (din afara Rusiei), o nouă schemă de achiziții comune și economiile continue de energie mențin aprovizionarea cu gaze la prețuri accesibile. Dar volatilitatea nu a dispărut definitiv – pur și simplu a devenit mai ușor de gestionat, spune Simone Tagliapietra, cercetător la Bruegel, un think tank economic.„Chiar dacă prețurile sunt acum mult mai mici decât anul trecut, ele rămân volatile. Orice s-ar întâmpla pe partea ofertei sau a cererii poate avea un impact și poate face ca prețul să fluctueze destul de puternic. Aceasta face parte dintr-o nouă normalitate a piața europeană a gazelor”, a declarat Tagliapietra, pentru Euronews.”Volatilitatea este de ordinul a 5%, 10% sau 20% în fluctuație. Nu este nimic atât de dramatic pe cât am văzut”, a mai explicat acesta.
A, pai, vedeti ca preturile consumatorului tot mari au ramas! Combustibilul in statiile peco tot la pret inalt a ramas….Javre ordinare si lacome!