Mult așteptatul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, care va uni cel puțin zece legi din aceste domenii, a prins formă.
Codul vizează sistematizarea legislaţiei privind procesele de planificare, proiectare, autorizare, execuţie, recepţie, gestionare, reabilitare, desfiinţare şi post-utilizare a construcţiilor, însoțită de clarificarea responsabilităţilor factorilor din sfera publică şi privată care intervin în procesul de realizare. (document atașat la finalul articolului).
Codul reprezintă o obligație asumată prin PNRR și va cuprinde inclusiv prevederile specifice din domeniile conexe (mediu, energie, transporturi, cadastru, proprietate, zone construite protejate și monumente istorice, gestiunea riscurilor naturale şi industriale etc.).
Astfel, este propusă structurarea reglementărilor din domeniile de interes în două părți complementare care împreună vor reglementa cadrul legal, pornind de la amenajarea teritoriului și trasarea de linii strategice directoare, ajungând la planificarea urbanistică operațională, autorizarea executării lucrărilor de construcții până la abordarea întregului ciclu de viață al construcțiilor, etapele de derulare ale unei investiții, roluri și responsabilități, etc.
Conform tezelor prealabile aprobate anul trecut, Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor este structurat în cărți, părți, titluri, capitole și secțiuni. Datorită interrelaționării primelor două componente, acestea sunt tratate împreună în Cartea I a actul normativ, intitulată „Despre amenajarea teritoriului și urbanism”, iar în Cartea a II a ”Despre construcții” au fost incluse prevederi privind domeniul construcții.
Mai exact, Codul cuprinde următoarele:
Cartea I. Despre amenajarea teritoriului și urbanism este structurată în cinci părți, după cum urmează:
- Partea I. Dispoziții generale pentru amenajarea teritoriului și pentru urbanism
- Partea II. Prevederi și reguli aplicabile pe întregul teritoriul României
- Partea III. Imobile și zone cu reglementări speciale
- Partea IV. Regimul operațiunilor urbanistice
- Partea V. Regimul autorizării construirii și desființării construcțiilor
- Partea VI. Elemente de contencios administrativ specific amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor
Cartea II. „Despre Construcții” conține șapte părți după cum urmează:
- Partea I. Definirea ariei de cuprindere
- Partea II. Criterii de performanță a construcției
- Partea III. Roluri şi responsabilităţi
- Partea IV. Ciclul de viaţă a proiectului investiţional în construcţii
- Partea V. Prevederi specifice privind realizarea obiectivelor de investiții
- Partea VI. Materiale, produse, echipamente, sisteme, tehnologii
- Partea VII. Sancțiuni
Descărcați aici Codul
Prima iniţiativă de elaborare a „Codului construcţiilor” a fost în anul 2006 şi a aparţinut Inspectoratului de Stat în Construcţii.
După mai mult de trei decenii, în domeniul calităţii construcţiilor, tranziţia la economia de piaţă nu a început.
Acum, când se pun în discuţie modificări majore, care vizează schimbarea întregii legislaţii din construcţii, prin „Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor” rezultatele slabe din domeniul calităţii ar trebui să impună prioritar o reformă de substanţă. Modele performante, care şi-au probat eficienţa în ţări dezvoltate, sunt esenţiale. In numeroase domenii ţara noastră este la coada Europei. Dacă nu ne propunem ca decalajul dintre noi şi alte ţări UE să se mărească, va trebui gândită o strategie pentru a deveni performanţi.
După ce am citit proiectul de lege mă gândeam că s-ar putea să ajungem la prima concluzie a lui Farfuridi: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi…”