Inflația a fost o problemă economică majoră pentru țările din întreaga lume în ultimii ani, însă recent presiunile asupra costurilor au început să scadă.
Cu toate acestea, presiunile inflaționiste din Europa ar putea rămâne o provocare în 2025, pe măsură ce industria construcțiilor se pregătește pentru o redresare, scrie Construction Briefing într-o analiză bazată pe concluziile unui nou set de prognoze privind inflația în întreaga regiune a Uniunii Europene, publicată de Linesight.
Sectorul construcțiilor din Europa a traversat un an dificil, din cauza scăderii încrederii consumatorilor și companiilor, a ratelor ridicate ale dobânzilor și a costurilor mari ale forței de muncă.
Sectorul rezidențial, aflat în dificultate, a fost din nou punctul slab al Europei, situația fiind deosebit de gravă în cea mai mare economie a Europei, Germania. De asemenea, a existat o încetinire în construcțiile pentru baterii și semiconductori, pe fondul cererii în schimbare.
Totuși, declinul sectorului rezidențial a fost compensat într-o anumită măsură de creșterea proiectelor de infrastructură, energie industrială și centre de date, conform Linesight.
Redresare în construcțiile europene în 2025?
Linesight prevede, în 2025, o creștere pozitivă a producției generale în construcții pentru majoritatea țărilor europene, datorită proiectelor industriale, de infrastructură, energie și utilități, susținute de investiții publice.
Piața centrelor de date este de asemenea așteptată să continue să fie o sursă constantă de muncă pentru companiile de construcții.
Finanțarea din partea Uniunii Europene, parte a programului Next Generation EU, este o sursă-cheie de sprijin, cu un maximum de 807 miliarde euro alocați reformelor și proiectelor, pe lângă programele naționale de cheltuieli.
Scăderea ratelor dobânzilor ar putea aduce îmbunătățiri în unele țări aflate în declin, dar probabil doar din 2026 încolo.
Prețurile în construcții vor crește în 2025
Există o posibilitate de creștere a prețurilor, pe măsură ce cererea pentru forța de muncă deja insuficientă crește, iar disponibilitatea contractanților scade, potrivit Linesight.
Din fericire, prețurile pentru mărfurile cu consum intens de energie sunt „stabile”, conform raportului, dar ar putea crește în unele țări din cauza taxelor pe carbon care promovează decarbonizarea.
Totuși, volatilitatea prețurilor metalelor rămâne o preocupare, metale precum cuprul și aluminiul având niveluri ridicate în 2024 comparativ cu 2023, iar oțelul inoxidabil fiind afectat de costurile volatile ale materiilor prime și importurilor.
Conflictele din Orientul Mijlociu ar putea influența costurile materialelor și termenele de livrare, ceea ce ar putea, de asemenea, să alimenteze inflația costurilor.
Prețurile motorinei au scăzut în Europa în ultimul an, iar Linesight prevede că această tendință va continua în 2025, cu excepția unei creșteri temporare cauzate de prețurile recente la țiței.
Richard Joyce, director general al Linesight Europa, a declarat: „Îmbunătățirea perspectivelor pentru PIB prognozate în întreaga Europă și Marea Britanie, împreună cu scăderea inflației, sunt de natură să stimuleze activitatea în construcții în 2025. Acesta este un semn pozitiv pentru anul viitor, dar persistă provocări precum lipsa forței de muncă, disponibilitatea contractanților și ratele de insolvență”.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024