Dezvoltările imobiliare rezidențiale, unele dintre cel mai profitabile afaceri, au mers bine în pofida pandemiei de coronavirus. Beneficiem de unele dintre cele mai mici cote de impozitare a veniturilor din chirii dintre statele Uniunii Europene. De asemenea, avem o legislație cu mult mai puține obligații pentru proprietari față de chiriași decât în țările europene dezvoltate.
Situația i-a încurajat pe investitorii străini și autohtoni să cumpere apartamente în țara noastră, acestea dovedindu-se plasamente foarte rentabile din punct de vedere financiar.
De aceea în pofida pandemiei de coronavirus, când multe sectoare economice au avut de suferit, proprietarii nu au ezitat să majoreze prețurile cerute pentru vânzarea de locuințe. Aceste prețuri au crescut chiar și în ultima lună a anului trecut.
“În ciuda provocărilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretențiile vânzătorilor au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultima parte a anului trecut, acestea fiind, în momentul de față, mai mari cu 2,2% comparativ cu începutul lui 2020.
Putem spune că 2020 a fost un an bun pentru piața imobiliară.
Cererea s-a menținut la nivel ridicat în special în a doua jumătate a anului.
Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare,ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se, și de data aceasta, Cluj-Napoca, în vreme ce Bucureștiul se află la polul opus”, afirmă Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
București: ofertă mare, pretenții mai temperate privind prețurile
Oferta mare de locuințe disponibile la vânzare în București pare să fi influențat pretențiile vânzătorilor de apartamente. Astfel, prețul mediu cerut a fost de 1.425 euro/mp util în decembrie 2020, mai mare cu 0,8% comparativ cu începutul anului trecut.
Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,6% în decursul a 12 luni, până la 1.351 euro/mp.
Apartamentele noi au ajuns, la finele lui 2020, la un preț de 1.481 euro/mp util, în condițiile unei creșteri anuale de 1,3%.
Brașov: creșteri de circa 5% a prețurilor cerute pentru locuințe
Apartamentele au atins un preț mediu cerut de vânzători de 1.236 euro/mp în decembrie 2020, în creștere cu 4,9% față de începutul anului.
Unitățile locative vechi au ajuns la o valoare de listare de 1.202 euro/mp util, în condițiile unui avans de 5,1% la 12 luni.
Locuințele noi, pe de altă parte, au consemnat o creștere de 5,7% în perioada analizată, până la 1.299 euro/mp.
Cluj-Napoca: prețuri pentru noile locuințe majorate cu 11,5% în anul pandemiei
Dintre marile centre regionale, în Cluj Napoca s-a înregistrat cea mai semnificativă marjă de creștere a prețurilor cerute de vânzători pentru apartamente.
În decembrie, prețul mediu cerut era de 1.840 euro/mp, mai mare cu 7,5% față de începutul anului.
Apartamentele vechi din oraș au ajuns la o cotă de 1.795 euro/mp, cu o creștere de 3,2% în cursul anului trecut.
În același timp, locuințele nou-construite au înregistrat o creștere semnificativ mai mare, în cuantum de 11,5%, până la 1.886 euro/mp.
Constanța: apartamentele vechi la fel de valoroase ca cele noi
Suma medie solicitată pentru un apartament s-a majorat cu 2,5% în ultimele 12 luni (până la 1.240 euro/mp util).
Pentru apartamentele vechi din Constanța se cerea 1.241 euro/mp util la sfârșit de an, în creștere cu 2,6% față de începutul anului.
Locuințele noi din oraș au cunoscut un avans asemănător în perioada analizată, anume 2,5%, până la 1.242 euro/mp util.
Iași: locuințele noi abia ajung la prețul celor vechi
Apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 4,9% pe parcursul lui 2020, până la 1.100 euro/mp util.
În același timp, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat o creștere de 6,8%, până la 1.099 euro/mp.
Timișoara: locuințele vechi s-a scumpit mai mult decât cele noi
Așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 1,5% în ultimele 12 luni, ajungând până la 1.273 euro/mp util.
Cu un preț mediu de 1.297 euro/mp, locuințele vechi din oraș sunt mai scumpe cu 2% decât în urmă cu un an.
Însă, apartamentele nou-construite au consemnat o scădere ușoară la 12 luni, de 0,4% până la 1.271 euro/mp util a prețului cerut de vânzători.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020