Pentru constructori, producători, arhitecți, ingineri și consultanți tehnici au fost introduse în Codul Fiscal prevederi speciale pe perioada următorilor 10 ani. Aceasta ca urmare a modificării și completării Legii privind Codul Fiscal, la finele anului 2018, printr-o ordonanță de urgență.
De asemenea, prin derogare de la prevederile Codului muncii, pentru domeniul construcțiilor, în anul 2019 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.
Facilitățile fiscale pentru salariații din construcții sunt valabile pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții.
Astfel, pentru salariații din construcții cota contribuției de asigurări sociale (CAS) este nai mică cu 3,75 puncte procentuale față de cea de 25% cât este pentru restul salariaților.
Totodată, salariatii din constructii sunt scutiți de la plata contribuției la fondul de pensii administrat privat.
În plus, nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de angajatorii care desfășoară activități în sectorul construcții veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu acești angajatori.
Intre categoriile de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS de 10%) au fost incluși și salariații din construcții în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv.
Astfel, salariații din sectorul construcții sunt asigurați în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției.
Ei beneficiază de drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, conform legislației în vigoare, inclusiv de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă.
în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, cota contribuției asiguratorii pentru muncă de 2,25% se reduce la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, în cazul angajatorilor care desfășoară activități în sectorul construcții.
Cine beneficiaza
Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite următoarele condiții:
a) angajatorii desfășoară activități în sectorul construcții care cuprind:
– activitatea de construcții definită la codul CAEN 41.42.43 – secțiunea F – Construcții;
– domeniile de producere a materialelor de construcții, definite de următoarele coduri CAEN:
2312 – Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;
2331 – Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramic;
2332 – Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă;
2361 – Fabricarea produselor din beton pentru construcții;
2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;
2363 – Fabricarea betonului;
2364 – Fabricarea mortarului;
2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos;
2370 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;
2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții;
1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții;
2512 – Fabricarea de uși și ferestre din metal;
2511 – Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice;
0811 – Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei;
0812 – Extracția pietrișului și nisipului;
711 – Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică
b) angajatorii realizează cifră de afaceri din activitățile menționate la lit. a) în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea
c) veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv și sunt realizate în baza contractului individual de muncă;
Atenție! Cas mai degrabă a scăzut cu 3,75%
Multumim
La prima vedere pare un lucru foarte bun ! Dar de unde vor suporta firmele de constructie aceste salarii pe contractele semnate anterior unde tariful orar de la contractare este cu totul altul daca nu se vine cu precizari sa se poata modifica tariful orar ?
Oare chiar sunt avantaje? De ce sunt scosi de la pilonul II salariatii din constructii, fara sa li se ofere ocazia de a opta?
Salariul minim de 3000 lei pentru munca necalificata va aduce firmele de constructii in colaps. se poate dubla fondul de salarii fara sa se obtina si o rentabilizare a activitatii. Un necalificat in constructii va lua bani in mana cat are un angajat cu studii superioare brutul in alte ramuri de activitate. Oare este corect? De intelectuali iar nu mai avem nevoie. Aceasta ordonanta este cel mai imoral act emis pana acum de guvernele Dragnea.
Se face act aditional pt restul ramas de ececutat,modificarile legislative sunt permise.Art.221,legea 98/2016-Temeiul legal este OUG ,114.
Doamna mioara cand intelectuali vor lucra in conditile care lucra ce din constructi adica praf,minzerie,frig,caldura si sunt expusi si la accidente,atunci puteti sa scrieti ca este imoral,si in plus cei din constructi aduc venit statului
Va rog sa precizati ca nu exista o obligatie exista posibilitatea de a aplica aceste masuri optional.IN plus nimeni nu precizeaza modalitatea in care se fac platile in perioada in care nu se poate lucra,din ce resurse.Actiunea ar fi pertinenta in conditiile in care s-a face ceva impotriva celor care presteaza diverse activitati in constructii fara nici o forma legala.De precizat ca pentru un salariu de 3000 brut , in conditiile legii actuale , o societatea de constructii este obligata sa incaseze un minim de 6000 de lei, in conditiile in care angajatorul doar isi acopera cheltuielile , iar scutirea de impozit pe profit este fara obiect.