De la 27,7 euro, respectiv 31,4 euro în țările care utilizează ca monedă oficială euro, costul salariului mediu pe oră (exceptând în agricultură și administrație publică) a crescut în 2020 la 28,5 euro, respectiv 32,3 euro, potrivit Eurostat.
Cel mai mic salariu este în Bulgaria, iar cel mai mare în Danemarca
Se înregistrează însă diferențe mari între statele membre la acest capitol. Cel mai mic salariu mediu pe oră este în Bulgaria (6,5 euro), România (8,1 euro) și Ungaria (9,9 euro), în timp ce Danemarca (45,8 euro), Luxemburg (42,1 euro) și Belgia (41,1 euro) au cel mai mare salariu mediu pe oră.
Costurile forței de muncă în diferite domenii:
– industrie: 28.8 euro, 34.8 euro în țările care utilizează euro ca monedă națională;
– costrucții: 25.6 euro, 29.0 euro în țările care utilizează euro ca monedă națională;
– servicii: 28.2 euro, 31.1 euro în țările care utilizează euro ca monedă națională;
– domeniile din afara sferei de afaceri (excepție făcând administrația publică): 29.7 euro, 33.1 euro în țările care utilizează euro ca monedă națională.
Cele două componente principale în cadrul costurilor forței de muncă sunt: salariile și non-salariile (contribuțiile sociale ale angajatorului).
Ponderea costurilor non-salariale din totalul costului forței de muncă pentru întreaga economie era de 24.5% în UE și 25.0% în țările cu monedă euro.
Aproape 40 mii mp de noi spatii industriale vor fi construite
Costul orei de muncă a crescut cel mai mult în Portugalia
Între 2019 și 2020, costul orei de muncă, la nivelul întregii economii, în euro, a crescut cu 3.1% în UE și cu 2.9% în țările cu monedă euro.
În țările cu monedă oficială euro, costul orei de muncă a crescut în toate statele membre, exceptând Malta (-4.7%), Cipru și Irlanda (-2.7% fiecare).
Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Portugalia (+8.6%), Lituania (+7.5%) și Slovacia (+7.0%), cea mai mică creștere fiind înregistrată în Luxemburg (+0.5%), Finlanda (+0.7%) și Olanda (+0.8%).
În țările care utilizează o monedă națională diferită de euro, costul orei de muncă (utilizând moneda națională) a crescut în toate statele membre în anul 2020, excepție fiind Croația. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Ungaria (+7.9%), Bulgaria (+7.8%), Cehia (7.4%) și România (+7.2%). Cea mai mică creștere a fost înregistrată în Suedia (+1.1%) și Danemarca (+2.0%).
În 2020, majoritatea statelor membre UE a introdus un număr de scheme suport pentru a atenua impactul pandemiei COVID-19 asupra firmelor și angajatorilor. Schemele suport constau, în mare parte, în aranjamente de muncă pe termen scurt și perioade temporare de șomaj tehnic parțial sau în întregime compensate de guvern. Aceste scheme, în general, au fost înregistrate ca subvenții (sau indemnizații fiscale) înregistrate cu un semn negativ în componenta non-salarială a costurilor forței de muncă.
În general, numărul de ore lucrate a scăzut mai mult decât salariile, în timp ce impozitele, mai puțin subvențiile, au scăzut, limitând astfel impactul asupra costurilor orare ale forței de muncă.