Facturile pentru lucrările finanțate prin programul național Anghel Saligny nu mai pot fi depuse la plată, platforma on-line fiind închisă în prezent.
”După plata datoriilor restante vom notifica autoritățile locale și redeschidem platforma”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Nivelul datoriilor restante se ridică în prezent la 3,7 miliarde lei pentru proiectele din programul Anghel Saligny, la 1,7 miliarde lei pentru cele finanțate prin PNRR și la 400 milioane lei pentru cele din PNDL.
Chiar dacă bugetul pentru anul 2025 nu este aprobat, ministerul va face în ianuarie plăți de circa 1,2 miliarde de lei, luând în calcul 1/12 din bugetul de anul trecut, conform legislației în vigoare.
”Prioritatea maximă este de a plăti facturile restante”, a subliniat ministrul Cseke Attila.
Până nu se fac toate plățile nu vor putea fi înregistrate facturi noi, iar acestea vor fi achitate în baza unor criterii pentru prioritizarea plăților.
Vor avea prioritate facturile pentru finalizarea proiectelor cu grad ridicat de execuție (70-80%), mai ales pentru proiecte de rețele de apă și canalizare, rețele de gaz.
”Vom aloca o finanțare mai redusă pentru drumuri”, a atras atenția ministrul Dezvoltării.
Pentru proiectele derulate prin Compania Națională pentru Investiții vor fi făcute în principal plățile pentru 29 de investiții semnificative.
Printre acestea se numără: căminele studentești care se construiesc la Timișoara, Suceava, București, Oradea, Centrul de Mare Optică de la Măgurele, Academia de Muzica din Cluj-Napoca, UMF Timișoara, Sediul Academiei Române, Cazinoul din Constanța, spitalele din Sinaia și Giurgiu, penitenciarul din Bistrița, DJ Valea Doftanei.
În același timp, o prioritate a mandatului actualului ministru al Dezvoltării este derularea programului de investiții pentru construirea de creșe, având în vedere că problema demografică a țării noastre este una din cele mai importante: în 2019 s-au născut 250 mii copii iar în 2023 numai 150 de mii.
În execuție sunt 105 creșe, iar obiectivul CNI este de a finaliza 75 de creșe până la finalul anului.
O altă prioritate a ministrului Cseke Attila o reprezintă derularea programelor de investiții pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Prin PNRR sunt finanțate 204 de astfel de contracte, în valoare de 2,6 miliarde lei.
Ministrul Dezvoltării speră să fie adoptat și proiectul de lege privind Codul Urbanismului, aflat în prezent la Camera Deputaților.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024