Oferte locuri de munca top

Criza locuintelor: Germania pregateste solutii pentru locuire accesibila

Noul guvern al Germaniei a anunțat planuri pentru a stimula construirea de locuințe, în încercarea de a atenua lipsa disperată de locuințe accesibile, scrie Deutsche Welle.

Guvernul dorește construirea pe Tempelhofer Feld din Berlin a numeroase clădiri, de cinci până la zece etaje și câteva clădiri turn, ceea ce ar reduce zona centrală de pajiște de la 305 la 180 de hectare. Jumătate din suprafața construită ar fi destinată spațiilor comerciale.

Anterior, planurile de dezvoltare a fostului aeroport au fost anulate printr-un referendum organizat local în 2014. Totuși, viitorul cancelar Friedrich Merz, din partea creștin-democraților conservatori, a declarat, înainte de alegerile federale din februarie, că politicienii trebuie să fie pregătiți să construiască pe acest teren chiar și împotriva voinței locuitorilor.

Lipsa locuințelor accesibile și creșterea accelerată a chiriilor a devenit, probabil, cea mai presantă problemă socială a secolului în Germania.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică, lipsesc peste 800.000 de apartamente, iar chiria medie lunară solicitată în Berlin a crescut cu 85,2%, de la 8,50 euro/mp în 2015 la 15,74 euro/mp în 2024.

Pentru a aborda această problemă, noul guvern de coaliție a anunțat planuri pentru construcția de locuințe, reducerea birocrației, scăderea taxelor și programe de finanțare pentru construcții și modernizare.

Planurile au fost salutate rapid și apreciate ca fiind „un pas uriaș înainte” de către Asociația Federală a Companiilor Germane de Locuințe și Imobiliare (GdW).

Grupul de interese din industria construcțiilor a evidențiat în special „simplificările” legilor privind planificarea, achizițiile și mediul, precum și propunerea de creare a unui fond de investiții pentru construcții.

Departamentul pentru Dezvoltare Urbană, Construcții și Locuințe al Senatului din Berlin estimează că este nevoie de peste 100.000 de apartamente noi pentru a reduce presiunea de pe piață.

Aproximativ 200.000 de persoane sunt așteptate să se mute la Berlin până în 2040, ceea ce înseamnă că orașul trebuie să construiască în medie 20.000 de apartamente noi pe an pentru a face față cererii.

Totuși, cele mai recente statistici arată un declin al activității de construcție în 2023, când au fost finalizate doar 15.965 de apartamente — pe fondul condițiilor economice slabe și al creșterii ratelor dobânzilor.

În prezent, Tempelhofer Feld, parte rezervație naturală și parte parc de agrement, găzduiește numeroase proiecte comunitare — de la un spațiu experimental pentru arhitectură sustenabilă la ateliere artistice, o reparație de biciclete și un club de șah.

„Feldul este unic. Funcționează doar ca întreg — dacă iei chiar și o parte din el, îi distrugi întreaga valoare,” spune Anita Möller, membră a grupului cetățenesc „100% Tempelhofer Feld”, care a organizat referendumul din 2014 ce a împiedicat dezvoltarea terenului.

În 2014, aproximativ două treimi dintre alegători (64,3%) au votat pentru protejarea acestui spațiu, iar legea de conservare adoptată ulterior interzice construirea sau extinderea clădirilor existente pe acest teren.

Totuși, coaliția care a venit la putere după alegerile din 2023 — unde 39% dintre alegători au indicat problema locuințelor ca fiind cea mai importantă — explorează din nou planuri de construcție.

Acordul de coaliție din 2023 menționează că „abateri” de la angajamentele anterioare de a nu vinde terenuri publice pot fi permise în cazuri individuale pentru cooperative de locuințe orientate spre binele comun.

Deja au fost lansate consultări publice și un concurs internațional de urbanism pentru idei de dezvoltare a fostului aeroport.

Deocamdată, se propune construirea doar la periferie — primarul Berlinului, Kai Wegner, a declarat pentru ziarul Tagesspiegel în noiembrie 2024 că ar fi posibilă construirea a 15.000 – 20.000 de apartamente— însă există opoziție chiar și față de această idee.

Partidele de opoziție din Berlin acuză coaliția că irosește milioane din banii contribuabililor pe consultări publice și concursuri de urbanism pentru a influența opinia publică în favoarea construirii unor apartamente pe care doar o mică parte dintre locuitori și le-ar putea permite.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus