Chiriile cresc vertiginos, iar cartierele își pierd farmecul în Spania, în timp ce orașele raportează o explozie a apartamentelor turistice și o creștere a speculațiilor imobiliare, scrie The Guardian.
Chiriile ridicate alungă rezidenții și afacerile tradiționale, iar reperelor locale sunt înlocuite cu lanțuri globale, magazine de suveniruri, fast-food-uri și saloane de manichiură.
Chiriile au crescut cu 80% în ultimul deceniu, depășind creșterile salariale, iar un raport recent al Băncii Spaniei a estimat că aproape jumătate dintre chiriașii din Spania cheltuie 40% din veniturile lor pe chirie și facturi la utilități, comparativ cu o medie de 27% în UE.
Criza este agravată de creșterea costului vieții cauzată de speculațiile imobiliare și boom-ul apartamentelor turistice. Situația a devenit cea mai mare preocupare a spaniolilor și subiectul principal al duelului politic dintre socialiștii aflați la guvernare și opoziția conservatoare din Partidul Popular.
Prim-ministrul Pedro Sánchez a prezentat luni un plan în 12 puncte pentru a ameliora situația locuințelor, menționând că locuințele sociale reprezintă doar 2,5% din totalul stocului locativ al Spaniei, comparativ cu 14% în Franța și 34% în Olanda.
„Dacă nu acționăm, societatea europeană și spaniolă vor ajunge să se împartă în două categorii de oameni: cei care moștenesc una sau mai multe case de la părinți și pot cheltui cea mai mare parte a veniturilor pe lucruri precum educația și călătoriile, și cei care își petrec viața muncind pentru a plăti chiria și care ajung bătrâni fără a deține locuința în care trăiesc”, a declarat prim-ministrul, citat de The Guardian.
El a mai spus că Spania nu a avut o politică de stat în domeniul locuințelor timp de aproape un deceniu înainte de a prelua puterea în 2018 și a acuzat predecesorul său din Particul Popular că a mizat pe „o politică ideologică neoliberală care a avut consecințe sociale și economice dezastruoase”.
Guvernul minoritar de coaliție Sánchez a introdus deja o lege care permite autorităților să plafoneze prețurile „disproporționate” ale chiriilor în anumite zone.
Sánchez a anunțat transferul a 3.300 de locuințe și a 2 milioane de metri pătrați de teren către o companie publică nou-creată pentru a construi unități de locuințe sociale accesibile pentru tineri și familii.
De asemenea, el a propus stimulente pentru cei care închiriază proprietăți neocupate la prețuri accesibile și impozite mai mari și reglementări stricte pentru apartamentele turistice.
Poate cea mai surprinzătoare inițiativă a sa a fost propunerea unui impozit de până la 100% pe proprietățile cumpărate de nerezidenți din afara UE, cum ar fi Marea Britanie.
„Doar în 2023, nerezidenții din afara UE au cumpărat aproximativ 27.000 de case și apartamente în Spania”, a spus el. „Și nu au făcut-o pentru a locui în ele, nu au făcut-o pentru ca familiile lor să aibă unde să locuiască. Au făcut-o pentru a specula.”
Partidul Popular (PP) și-a prezentat propriile propuneri în domeniul locuințelor cu o zi înaintea discursului lui Sánchez, bazate în principal pe reduceri de taxe. Oficialii PP au declarat că nu vor sprijini măsura „xenofobă” a guvernului în regiunile pe care le guvernează.
Duminică, Sánchez a sugerat că este pregătit să meargă și mai departe, spunând că guvernul său propune interzicerea cumpărării de case de către străinii din afara UE „în cazurile în care nici ei, nici familiile lor nu locuiesc aici și doar speculează cu acele locuințe”.
Supraturismul – ce parere au specialiștii
Îngrijorările legate de supraturism – alimentate în mare parte de efectul său distorsionant asupra pieței locuințelor – au dus la o serie de manifestații mari în toată Spania anul trecut, iar marșuri care cer locuințe accesibile au avut loc la Madrid, Barcelona și în alte orașe.
„Oferta nu există, oamenii nu pot avea acces la locuințe, iar situațiile locative care pur și simplu nu sunt decente au devenit normalizate în ultimii ani”, a spus Ignasi Martí, directorul unității de inovație socială a Școlii de Afaceri Esade, citat de The Guardian. „Din punct de vedere politic, asta înseamnă mai mulți alegători potențiali afectați – oameni din clasa de mijloc care realizează că nu vor putea să-și cumpere un apartament, că închirierea este extrem de dificilă și că oamenii nu pleacă de acasă în Spania până ajung la o vârstă medie de aproximativ 31 de ani”, a mai spus acesta. El recunoaște că taxa de 100% pentru cumpărătorii nerezidenți din afara UE a fost o măsură menită să atragă atenția, dar Martí bănuiește că ar putea fi mai degrabă o mișcare ideologică decât o soluție reală. „Nu va rezolva problema”, a spus el. „Vorbim despre un număr care nu este atât de mare, iar oricum nu poți impune asta cumpărătorilor din UE.”
Claudio Milano, cercetător la departamentul de antropologie socială al Universității din Barcelona și expert în supraturism, a spus că oferirea de reduceri de taxe celor care își închiriază apartamentele la prețuri accesibile nu este suficientă, având în vedere că în Spania există 3,8 milioane de locuințe – 14% din oferta totală – care sunt neocupate.
„Cererea pentru mai multe locuințe publice nu a apărut din cauza unei creșteri a populației, ci pentru că locuințele disponibile sunt inaccesibile, ceea ce duce la mai multe evacuări și, la rândul său, crește cererea pentru locuințe publice accesibile”, a spus Jaume Artigues, purtător de cuvânt al asociației rezidenților din cel mai populat cartier din Barcelona.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024