Regiunile în care operează Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au înregistrat deja mai multe pierderi de locuri de muncă și închideri de afaceri în primul semestru al pandemiei de coronavirus decât în urma crizei financiare globale din 2008-2009, spune un studiu realizat de BERD și de grupul independent de cercetare din München, ifo Institute.
Povara crizei din 2020, adaugă acesta, este, de asemenea, suportată în mod disproporționat de cei cu niveluri mai scăzute de educație și venituri.
Rezultatele se bazează pe un sondaj efectuat în august 2020 și la care au participat aproape 40.000 de persoane. Acestea au fost publicate astăzi în raportul privind perspectivele economice regionale al BERD.
Raportul BERD compară efectele pandemiei asupra a opt economii din regiunile BERD – Belarus, Egipt, Grecia, Ungaria, Polonia, Serbia, Turcia și Ucraina – cu impactul său asupra a șase economii europene avansate (Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania și Suedia).
Efectele economice ale crizei Covid-19 au fost semnificativ mai acute în țările BERD decât în Europa avansată, arată studiul.
Acesta arată că 73% dintre respondenții din regiunile BERD afirmă că au fost afectați personal de criza Covid-19, comparativ cu doar 41% din Europa avansată, unde pachetele de stimulare au fost de regulă mai mari.
Cincisprezece la sută dintre respondenții din regiunile BERD declară că și-au pierdut locul de muncă – mai mult decât dublu față de nivelul din economiile avansate.
Închiderea afacerilor de familie a fost, de asemenea, mult mai frecventă în regiunile BERD (afectând 15% din gospodării, comparativ cu 2% în Europa avansată), potrivit sondajului.
Povara crizei Covid-19 a fost suportată în mod disproporționat de cei cu niveluri mai scăzute de educație și niveluri mai mici de venituri, măsurate înainte de pandemie.
Tinerii și cei care lucrează pentru firme mai mici au fost, de asemenea, mai predispuși să-și piardă locurile de muncă ca urmare a pandemiei.
În regiunile BERD, cei care lucrau în sectorul public sau întreprinderile de stat înainte de criză riscau mai puțin să își piardă locurile de muncă decât cei care lucrau în sectorul privat. Aceste medii ascund diferențe semnificative în cadrul regiunilor BERD: pierderile de locuri de muncă au variat între 9% în Belarus și 23% în Egipt. Închiderile întreprinderilor familiale au fost mai puțin frecvente în Ungaria, Polonia și Grecia (afectând aproximativ 6% din gospodării), dar mai răspândite în Egipt (afectând o treime din gospodării), precum și în Turcia.
Sondajul compară, de asemenea, criza din acest an cu impactul economic al crizei financiare globale din 2008-2009.
Rezultatele Institutului BERD-ifo sunt comparate cu rezultatele modulului de criză special al sondajului Viața în tranziție din 2010, un sondaj reprezentativ similar al gospodăriilor efectuat de BERD și Banca Mondială.
Este important de remarcat faptul că din ancheta din august 2020 reiese doar impactul timpuriu al crizei actuale, în timp ce ancheta Life in Transition, realizată la sfârșitul anului 2010, a surprins impactul general al crizei financiare globale în următorii doi ani.
Deși pierderile de locuri de muncă și, în special, închiderea afacerilor, par a fi mai răspândite decât în urma crizei din 2008-2009, politici precum schemele de sprijin guvernamentale par să fi ajutat oarecum. Reducerile și suspendările salariale sunt, de asemenea, mai puțin frecvente acum.
Oamenii din regiune s-au bazat acum mai mult pe munca suplimentară decât după 2008. Aproximativ o cincime dintre respondenții din regiunile BERD spun că și-au mărit orele la locul de muncă existent. O pondere similară raportează începerea unui al doilea loc de muncă.
Reflectând o combinație de sprijin guvernamental și creșterea muncii suplimentare, consumul gospodăriilor a scăzut până acum mai puțin în primele șase luni ale acestei crize decât acum un deceniu.
Aproximativ o cincime din gospodării și-au redus consumul de produse de bază și peste 40% și-au redus consumul de bunuri de lux în regiunile BERD – mai mult decât dublu față de acțiunile din economiile avansate, dar sub nivelurile observate acum un deceniu.