În pofida contextului economico-financiar, este de așteptat ca sectorul construcțiilor, în ansamblul său, să aibă realizări bune în acest an.
Unul dintre cei mai mari constructori autohtoni, Cristian Erbașu, CEO al firmei Construcții Erbașu SA, este de părere că ”va fi cu siguranță un an bun”, și precizează ”chiar foarte bun pentru cei care au, de regulă, în portofoliu contracte cu autoritățile statului.”
În același timp, domnul Erbașu admite că ”mai greu va fi pentru cei care tradițional lucrează proiecte private, dar și aceste companii se vor adapta și vor trece la proiecte unde investitor este statul. Acest trend va urma încă 5 – 6 ani de acum înainte.”
Estimările privind evoluția bună în acest an a sectorului de construcții din țara noastră se bazează pe influența favorabilă a mai multor factori.
Astfel, speranțele de creștere a activității constructorilor țin cont de numeroasele
proiecte de investiții din piață, precum și de bugetele mari prevăzute pentru aceste investiții.
”Totodată, faptul că firmele de constructii nu sunt atât de numeroase va crea un cadru propice companiilor de profil. Chiar și concurența acerbă caracteristică acestei piețe va scădea în perioada următoare”, apreciază Cristian Erbașu.
Aceste auspicii favorabile constructorilor sunt umbrite și de unele aspecte negative.
Între acestea, domnul Erbașu menționează ”birocrația extremă și fără sens” ca fiind cea mai mare problemă.
Firmele de construcții alocă, de multe ori, mai mult personal calificat pentru documente decât pentru urmărirea propriu-zisă a lucrărilor.
O altă mare problemă este veșnica lipsă de forță de muncă.
Situația va duce în continuare la întârzieri în realizarea proiectelor, la costuri din ce în ce mai mari cu manopera și, uneori, chiar la o calitate scăzută a lucrărilor.
Un nou risc extrem pentru constructori a fost generat în ultimii ani de problema crizei materialelor de construcții, subliniază Cristian Erbașu. Aceasta s-a concretizat în livrări întâziate și prețuri imprevizibil de mari.
Se mai adaugă, începând de anul trecut, lipsa de finanțări pentru firmele de construcții care îi va duce pe mulți constructori în faza în care să nu mai poată finaliza proiectele contractate.