Construcțiile au nevoie de oameni într-o măsură mai mare decât alte sectoare în care se aplică din ce în ce mai mult tehnologiile moderne.
”Avem o problemă în zona construcțiilor, unde deși se discută despre foarte multe tehnologii și este clar că va fi o evoluție tehnologică, în comparație cu alte domenii suntem încă jos”, a declarat astăzi Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) la Forumul Marilor Proiecte de Construcţii DEVO 2024.
Erbașu a atras atenția că, deși companiile de proiectare au evoluat foarte mult și evoluează în continuare, dacă nu vor reuși împreună cu firmele de execuție să intre în acest proces de digitalizare, efectul a ceea ce fac va fi foarte scăzut. Lucrul acesta se vede deja: ”Facem proiecte 3D, dar după aceea nu mai au nicio relevanță în raport cu partea de execuție”.
Președintele FPSC speră ca, mai devreme sau mai târziu, să fie implementat sistemul BIM (Building Information Modeling) în toate proiectele de investiții.
În funcție de succesul pe care îl va avea, aplicabilitatea BIM, viteza sa de generalizare în proiectele din România va mai bună sau mai rea.
Deocamdată pe piață este nevoie de formatori, înainte de a avea specialiști. În țară sunt câțiva specialiști din firmele de proiectare, dar în zona de execuție sunt foarte puțini, numai cei care în general au învățat pe cont propriu, din pasiune, din curiozitate, dar nu au studiat într-un mod organizat.
Anul viitor ar putea fi la fel ca 2024, pentru sectorul construcțiilor
”Anul acesta, după cum se întrevede, va fi ușor mai scăzut față de anul trecut, iar anul viitor mă aștept să fie tot cam la fel. Cred că abia în 2026 – 2027 vom avea din nou o perioadă de creștere a construcțiilor. Întotdeauna anul electoral și primul an post-electoral afectează domeniul investițiilor și automat și sectorul construcțiilor”, spune Cristian Erbașu.
În sectorul construcțiilor din România anul viitor vor fi în mod clar investiții pentru că sunt proiecte. Problema este să fie asigurată finanțarea pentru toate aceste proiecte.
Dacă începând de la 1 ianuarie anul următor sau chiar și mai devreme, când va veni noul Guvern, acesta nu va regândi total filozofia bugetului pentru următorii doi – trei ani, situația va fi destul de critică.
”Ne aflăm între o variantă optimistă și una pesimistă”, este de părere domnul Erbașu.
Cea optimistă este ca noul Guvern să știe ce are de făcut și pe 15 decembrie face bugetul structurat pe investiții. Dacă nu va face acest lucru și va întârzia, o vor face Fondul Monetar sau structurile internaționale care nu ne vor mai credita, peste șase-opt luni, însă o vor face într-un mod foarte brutal. Asta e varianta pesimistă.
Între ele, evident că există și variante intermediare.
”Rămâne de văzut, în o lună și jumătate – două, care va fi acțiunea factorilor politici, pentru că totuși, în momentul de față, din punct de vedere al construcțiilor și al investițiilor, statul deține o majoritate de aproximativ 90 – 95%, investițiile în zona privată fiind la minim. Cred că de mult n-au mai fost atât de de jos, fie în zona industrială, fie în zona rezidențială”, mai spune domnul Erbașu.