Oferte locuri de munca top

Cresterea pretului Gcal va determina multi romani sa opteze pentru centrale termice

Piata centralelor termice de apartament nu a inregistrat o evolutie deosebita in ultimul an. In primul semestru piata a suferit un usor declin, dar a recuperat decalajul in a doua jumatate a anului, a precizat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.
In ceea ce priveste destinatia centralelor achizitionate, in acest moment aproximativ 65% dintre centralele vandute pe plan local sunt comercializate catre locuintele ce au renuntat la sistemul centralizat de incalzire. In acelasi timp insa se poate observa un avans al vanzarilor destinare inlocuirilor la cca. 15-20% din piata, pe plan local existand un parc de centrale instalate in urma cu aproximativ 15 ani ce este treptat innoit. Restul de cca. 10-15% din piata revine noilor constructii.
Reprezentantul companiei a mai adaugat ca, per total, piata de centrale termice va fi influentata si in acest an de situatia CET-urilor din tara si de deciziile privind costurile Gcal, dar mai ales de debransarile determinate de o iarna cu costuri mari la incalzire.
Catalin Draguleanu, explica: „Costul de productie mediu la nivel national al unei Gcal in sistem centralizat, calculat la nivelul lunii decembrie 2013, este de 345 lei/Gcal, in timp ce o centrala termica are un cost de cca. 145 lei/Gcal. In acelasi timp, pretul mediu al Gcal platit de populatie este de 239 lei/Gcal, insa acesta difera foarte mult de la oras la oras in functie de valoarea subventiilor pe care le pot aloca autoritatile locale”.
Astfel, conform afirmatiilor sale, cele mai mari facturi din aceasta iarna au venit pentru locuitorii din Constanta, unde pretul de facturare al Gcal este de 359 lei/Gcal. Pe locul al doilea in topul celor mai mari preturi platite se afla judetul Harghita – 335 lei/Gcal, urmat Braila – 310 lei/Gcal si Giurgiu – 300 lei/Gcal.
„Conform informatiilor din presa, costurile primelor facturi din aceasta iarna au suferit cresteri majore comparativ cu iarna trecuta cu toate ca pretul de facturare al Gcal la nivel national nu a avut modificari majore. Astfel, suntem de parere ca acest fenomen va determina tot mai multi romani sa ia in considerare un sistem propriu de incalzire”, a incheiat Catalin Draguleanu.

Sus