Urare Craciun 2024

Costurile ridicate ale energiei pun tot mai multe firme germane intr-o pozitie dificila

Asigurarea unor prețuri de tranziție pentru electricitate a fost solicitată din nou de asociația de oțel germană WV Stahl, care a făcut un apel către guvern în acest sens.

Potrivit lui Bernhard Osburg, președintele WV Stahl, costurile ridicate ale energiei pun din ce în ce mai multe companii siderurgice într-o poziție dificilă, cu întreruperi în producție și reducerea orelor de lucru.

„Și acest lucru într-un moment în care companiile fac eforturi considerabile pentru a decarboniza și a reduce cu o treime emisiile industriale din Germania. De aceea, avem acum nevoie urgentă de un preț intermediar pentru electricitate care să ofere un ajutor semnificativ companiilor până când există suficientă energie regenerabilă la prețuri accesibile. Dacă politicienii nu acționează imediat, s-ar putea să fie prea târziu pentru unele companii”, a notat el.

Potrivit directorului general al WV Stahl, Kerstin Maria Rippel, producătorii care utilizează cuptoare cu arc electric sunt afectați în mod deosebit de costurile electrice.

În primele nouă luni ale acestui an, producția de oțel la cuptoarele cu arc electric a scăzut cu 12% față de anul precedent, ajungând la 6,8 milioane de tone.

Producătorii de oțel germani sunt îngrijorați și de prognozele recente ale WorldSteel.

Conform acestora, se așteaptă o scădere de 5,1% a cererii de oțel în UE și Marea Britanie în 2023 față de anul precedent.

Tendința pentru Germania este chiar mai negativă – se prevede o scădere de 10% a volumului pieței în țară (după o scădere de 9% în anul precedent).

Statisticile actuale ale WV Stahl confirmă aceleași previziuni.

Hale de dimensiuni reduse, edificate de firme locale

Economistul WV Stahl, Martin Teuringer se așteaptă ca volumul ofertei pe piața de oțel din Germania să fie de aproximativ 29 de milioane de tone și, pentru prima dată din 2009, să scadă sub pragul de 30 de milioane de tone.

În 2024, cererea de oțel în țară va rămâne la un nivel scăzut, cu un volum de aproximativ 32 de milioane de tone.

Producătorii de oțel fac un apel pentru a fi sprijiniți și de reprezentanții altor industrii cu consum intensiv de energie și de sindicatele. Ei cer guvernului să decidă în cele din urmă asupra unui program de subvenții care să prevadă reducerea prețurilor la electricitate pentru anumite companii, în scopul menținerii competitivității lor pe piața mondială.

Conform rapoartelor GMK Center, întreprinderile germane au redus consumul de oțel laminat cu 11,9% în perioada ianuarie – august, în comparație cu aceeași perioadă din 2022, ajungând la 19,83 milioane de tone.

De asemenea, în septembrie, industria oțelului din Germania, alături de alte industrii, a cerut guvernului federal să grăbească decizia în favoarea unui preț temporar de tranziție pentru electricitate.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus