Cele mai multe dintre firmele de construcții își continuă activitatea, după cum reiese și din situația transmisă de Ministerul Muncii privind numărul contractelor de muncă încetate.
”Ne bucurăm să constatăm că situația statistică ce a fost comunicată de Ministerul Muncii confirmă declarațiile noastre referitoare la opțiunea firmelor de construcții de a-și continua activitatea”, ne-a declarat doamna Adriana Iftime, director general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții.
Din totalul de 173.834 contracte individuale de muncă încetate la nivel de economie, doar 21.431 sunt din construcții, adică 12,3%, potrivit situației din 2 aprilie.
Cauza principală a încetării contractelor de munca din sectorul construcțiilor o constituie sistarea/restricționarea finanțării lucrărilor de către beneficiar, fie că este beneficiar de stat (de exemplu, aeroportul Suceava), fie că este beneficiar privat, ne-a precizat doamna Iftime.
În continuare există temeri în rândul constructorilor privind întârzierea plăților din partea beneficiarilor care și-au redus personalul, consecințele fiind suportate și de firmele de construcții.
De asemenea, constructorii se confruntă și cu situații în care angajații cer să rămână acasă, în șomaj tehnic, motivul fiind frica de îmbolnăvire a lor sau a familiilor lor.
În alte situații beneficiarii se tem de o posibilă contaminare a comunității/angajaților lor și atunci au redus activitatea (de exemplu, lucrările de restaurare a mănăstirilor).
Adriana Iftime, director general FPSC, ne-a declarat: ”Este greu de făcut o estimare de creștere a numărului de angajați ce pleacă în șomaj. Federația noastră încurajează continuarea activității, însă în ceea ce priveste decizia continuării finanțării, aceasta depinde de beneficiar. De aceea, solicităm în continuare autorităților statului să asigure finanțarea contractelor de lucrări publice pentru a face mai suportabilă criza economică ce urmează”.
Citiți și:
”Avem cerere de caramizi si vrem sa extindem capacitatea de productie”
Piste de biciclete de peste 2 mil euro intr-un municipiu din provincie
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020