Numărul de prosumatori este în creștere, fiind estimat să ajungă la circa 140.000 la finalul acestui an, potrivit datelor analizate de ANRE.
De altfel, pe parcursul anului trecut domeniul prosumatorilor a devenit unul dintre cele mai dinamice din sectorul de energie electrică.
Având în vedere această evoluție, este de așteptat să apară congestii sau lipsa de capacitate pentru conectarea de noi capacități regenerabile în rețelele electrice ale operatorilor de distribuție, după un efect similar înregistrat în ceea ce privește conectarea regenerabilelor în perioada 2012-2016 asupra rețelelor de transport.
De asemenea, reprezentanții ANRE se așteaptă la apariția și formarea de microgrid-uri și piețe locale de energie, odată cu apariția agregatorilor și a comunităților de energie.
Cu cât producția energiei electrice este mai aproape de locul de consum, cu atât pierderile de transport/distribuție ale acesteia sunt mai mici și, implicit, economile vor deveni mai substanțiale.
O soluție pentru a elimina costurile cu pierderile generate de transport/distribuție este de a opta pentru descentralizarea sistemului de producție prin crearea unor cooperative de mici producători.
Micile cooperative înseamnă descentralizarea sistemului național, dar nu la nivel de individ, ci la nivel de comunități.
ANRE consideră necesar ca instituțiile statului care derulează programe de sprijin pentru producția de energie electrică din surse regenerabile, implicit pentru prosumatori, să aibă în vedere scheme de sprijin pentru:
– stimularea capacităților de stocare a energiei electrice
– achiziția de echipamente care să asigure creșterea flexibilității în funcționarea rețelelor de distribuție
– asigurarea colectării informațiilor privind funcționarea echipamentelor de producere de la prosumatori la nivelul operatorilor de rețea
– achiziția de software care să asigure prelucrarea datelor colectate de la prosumator.
Referitor la măsurile de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice, anul trecut a fost introdusă obligația operatorilor de distribuție de a elabora planuri pe 10 ani de dezvoltare a rețelelor de distribuție energie electrică.
Anul 2023 este primul în care operatorii de distribuție care dețin concesiunea serviciului public de distribuție a energiei electrice transmit ANRE spre aprobare astfel de planuri.
Puterea instalată în centralele de producere a energiei electrice fotovoltaice acreditate pentru a beneficia de sistemul de promovare prin certificate verzi s-a menținut nemodificată în primul semestru, de 1356,8 MW, întrucât nu au fost producători acreditați pentru care să se finalizeze acordarea sistemului de promovare prin CV.