Rezilierea contractului de parteneriat public-privat (PPP) pentru reconversia funcţională şi finalizarea construcţiilor existente pe amplasamentul „Centrul Dâmbovița” (fosta Casa Radio) urmează să fie aprobată de Guvern.
Proiectul pentru construirea unui hotel, spaţii de retail, birouri, galerii comerciale şi un complex rezidenţial la Dâmboviţa Center, pe strada Știrbei Vodă din București, a fost demarat în 2003.
Contractul PPP a fost semnat cu investitorul inițial, Mimel Insaat Sanayi Ve Ticaret AS. Ulterior, au devenit investitori și alte trei companii: Elbit Imaging Limited, Plaza Centers NV şi Cenk Demir Sanayi Ve Ticaret AS..
În cadrul parteneriatului, CNI şi investitorii privaţi au constituit o Companie de Proiect, având ca unic scop proiectarea, finanţarea, construcţia, exploatarea şi întreţinerea tuturor bunurilor ce urmau a se construi pe amplasamentul pus la dispoziţie de către autoritatea publică.
În februarie 2022, Plaza Centers N.V. (Plaza) a transmis Ministerului Finanţelor o notificare de arbitraj, în care se semnala existenţa unei dispute din cauză că “Statul Român nu a sprijinit proiectul, nu a luat în considerare şi nu a negociat restructurarea necesară” a proiectului PPP, precum şi faptul că “ în pofida eforturilor repetate ale Plaza de a angaja Statul Român să negocieze restructurarea Proiectului în conformitate cu Contractul PPP şi asigurărilor date încă din 2013 că Proiectul trebuie restructurat, Statul Român nu s-a angajat în nici o negociere substanţială cu Plaza”.
Conform notificării, eşecul în realizarea de tratative între părţi a dus la încălcări din partea Statului Român prin Autoritatea Publică ale protecţiilor acordate Plaza prin intermediul BIT.
În consecinţă, Plaza solicita României să compenseze toate pierderile suferite (investiţia realizată şi potenţialul profit pierdut), acestea fiind estimate la o valoare totală de 385 milioane de euro.
Ministerul Finanțelor a solicitat partenerului contractual executarea contractului, să clarifice dacă are capacitatea financiară pentru realizarea proiectului şi să precizeze de ce nu avansează lucrările.
La această notificare Plaza a răspuns prin e-mail, însă nu a dat curs solicitării obiectului notificării, ci a reiterat o descriere succintă şi succesivă a tuturor demersurilor efectuate pe toată perioada contractului.
Ulterior răspunsului primit au fost continuate demersurile iniţiate şi MF a transmis o nouă notificare către Plaza privind îndeplinirea obligaţiilor contractuale la care s-a acordat un nou termen de 5 zile, demers pentru care nu a fost primit nici un răspuns.
În iulie 2022 acţionarul minoritar Cenk Demir Sanayi Ve Ticaret A.S. a transmis intenţiile viitoare ale acţionarului minoritar, respectiv disponibilitatea pentru renegocierea contractului în vederea deblocării proiectului.
De asemenea, în data de 3 iunie 2022 a fost înregistrată pe rolul ICSID acţiunea arbitrală formulată de societatea Plaza Centers N.V.
În conformitate cu calendarul stabilit, în 6 aprilie 2023 reclamanţii au depus Memoriul lor prin intermendiul căruia şi-au nuanţat afirmaţiile din cererea de arbitraj, iar în ceea ce priveşte prejudiciul solicitat României, acesta a fost cuantificat la suma de
aproximativ 368 milioane euro.
În 4 mai 2023 România a formulat Cererea de Bifurcare prin intermediul căreia a solicitat Tribunalului arbitral să constate că nu are jurisdicţie asupra prezentei dispute. În privinţa acestei cereri, Tribunalul arbitral se va pronunţa în data de 8 august 2023 şi, indiferent de decizia luată de acesta, litigiul va continua cel puţin până în anul 2024.
În ce stadiu a rămas proiectul
În ceea ce priveşte lucrările de construcţie, până în prezent, societatea a realizat demersurile pentru obţinerea:
* autorizaţiilor de desfiinţare (lucrările de demolare au fost realizate în proporţie de peste 95%)
* autorizaţiei de construire pentru lucrările de forare a pilonilor pentru fundaţia parcării Clădirii Autorităţii Publice (lucrări finalizate)
* autorizaţiilor de construcţie pentru lucrări de relocare a reţelei de apă şi a altor utilităţi (lucrări realizate).
PUZ-ul pentru terenul pe care urma să se dezvolte proiectul a fost obţinut la sfârşitul lunii martie 2009.
Primăria Sectorului 1 (cea care ar trebui sa emită si autorizaţiile de construire) a atacat în instanţă hotărârea prin care PUZ-ul a fost aprobat. Acţiunea formulată de Primăria Sectorului 1 a fost respinsă în prima instanţă, iar împotriva acestei hotărâri s-a formulat recurs.
În vederea ajungerii la un acord cu Primăria Sectorului 1, s-a hotărât modificarea proiectului astfel încât acesta să respecte şi solicitările Primăriei Sectorului 1. În acest sens au fost depuse documentele în vederea obţinerii unui PUD, care a fost aprobat de Primăria Sectorului 1 în septembrie 2012.
Litigiul dintre Primăria Sectorului 1 şi societatea Dâmboviţa Center SRL a fost finalizat în decembrie 2012, printr-o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Bucureşti.
Practic, de la data soluţionării litigiului cu privire la PUZ (13 decembrie 2012), nu au mai fost întreprinse niciun fel de activităţi în vederea obţinerii autorizaţiilor de construire necesare demarării lucrărilor, cu excepţia unor avize şi documentaţii care priveau
clădirea autorităţii publice.
Ca urmare a acestor demersuri, au fost obţinute atât certificatul de urbanism pentru Clădirea Autorităţii Publice, cât şi majoritatea avizelor şi aprobărilor cu excepţia a trei documente: actul administrativ de avizare finală, avizul din partea Ministerului Culturii și autorizaţia de mediu.