![](https://arenaconstruct.ro/wp-content/uploads/CCM-Balaceanu-si-Forgo.png)
Gheorghe Bălăceanu, președintele Federației Generale a Sindicatelor FGS Familia și Irina Forgo, director Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC)
Unul dintre principalele puncte fierbinți ale negocierilor dintre sindicatele si patronatele din construcții este stabilirea unui salariu minim diferențiat pentru muncitorii calificați față de cei necalificați, ne-a spus Gheorghe Bălăceanu, președintele Federației Generale a Sindicatelor FGS Familia.
Propunerea sindicaliștilor este impunerea prin contractul colectiv de muncă a unui salariu minim mai mare pentru muncitorii calificați din sectorul construcțiilor, comparativ cu cel al muncitorilor necalificați.
„Ne dorim un salariu minim stabilit prin contract și pentru muncitorul calificat, astfel încât acesta să fie mai mare decât cel al muncitorului necalificat. Vrem să avem această diferențiere stipulată clar în contractul colectiv de muncă”, a declarat Gheorghe Bălăceanu.
În ceea ce privește salariul minim al muncitorilor necalificați, acesta rămâne la valoarea de 4.582 de lei, fiind deja stabilit prin lege. „Salariul minim rămâne același, chiar dacă au intervenit anumite aspecte în timpul negocierilor. Nu putem face pași înapoi”, a precizat liderul sindical.
Dincolo de problema salarizării, sindicatele își doresc ca mai multe firme de construcții la Casa Socială a Constructorilor pentru a putea fi asigurată protecție socială mai multor muncitori.
”Poate reușim să ajungem la un numitor comun și să fie o prevedere în contractul colectiv. Adică să încurajăm aderarea la Casa Socială. Considerăm că ar fi un ajutor pentru sectorul de construcții”, precizează domnul Bălăceanu.
Primul contract colectiv de muncă sectorial în construcții pe noua Lege a Dialogului Social:
Negocieri finale
Negocierile pentru elaborarea primului contract colectiv de muncă în sectorul de negociere colectivă Construcții, aplicabil tuturor unităților care derulează activitatea conform CAEN 41, 42, 43, membre în Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), sunt în plină desfășurare.
Acestea se poartă între FPSC, ca reprezentat al Angajatorilor și federația sindicală FGS Familia ca reprezentant al Angajaților, ambele organizații reprezentative prin decizia tribunalului competent.
FPSC este singura organizaţie reprezentativă din țară la nivelul sectoarelor: ”Construcții Civile și Industriale”, ”Industria sticlei și a ceramicii fine. Industria materialelor de construcții – fabricarea altor produse din minerale nemetalice” și „Fabricarea tâmplăriei termoizolante”.
FGS Familia este o organizație sindicală formată în 1993 prin fuziunea a patru mari organizaţii sindicale active în sectoarele de construcții și producerea materialelor de construcții, care, de asemnea, este reprezentativă conform Legii Dialogului Social.
Contractul Colectiv de Muncă va fi trimis la Ministerul Muncii cel târziu în prima parte a lunii martie
Irina Forgo, director FPSC, ne-a declarat: „Negocierile, începute la finele anului 2024, putem spune că sunt într-un stadiu avansat și ne-am intensificat eforturile în finalizarea acestora, în găsirea celor mai corecte și echilibrate condiții, care să sprijine atât angajatorul, cât și angajații. Sectorul are nevoie de acest contract colectiv de muncă, cu atât mai mult cu cât România este deficitară în ceea ce privește nivelul ratei de acoperire a negocierilor colective, care ar trebui să tindă către 80% în plan național. Prin modificarea legislației specifice achizițiilor publice autoritățile publice vor putea solicita de la ofertanți – ca factor de evaluare – dovada că aceștia aplică un contract colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă”.
Totodată, ”negocierile dintre sindicatele și patronatele din construcții nu au fost și nu sunt simple, dar este un lucru firesc, fiindcă interesele celor pe care îi reprezentăm sunt diferite. Totuși, nu trebuie să uităm că tocmai patronii, respectiv federația noastră patronală a solicitat în urmă cu 5 ani creșterea salariului minim în construcții, măsură care a ajutat sectorul, investițiile, angajații și angajatorii în aceeași măsură. Este și în interesul angajatorilor să își mențină forța de muncă, să aibă angajați bine plătiți și să le ofere condiții optime de lucru, dar pe de altă parte sunt îndreptățiți să ceară randament și muncă de calitate și nu trebuie să uităm nici de constrângerile la care sunt supuși, căci în lucrările publice actualizarea valorii contractelor nu acoperă – în cele mai multe cazuri – creșterea reală a salariului/ manoperei. Lucrurile trebuie privite și înțelese de ambele părți. ”
Doamna Forgo a mai spus: „Vom continua negocierile și sperăm că până la finele lunii februarie, dacă nu la începutul lunii martie, cu siguranță, să cădem de acord asupra formei finale. Trebuie precizat că acest contract creează cadrul pentru contractele colective la nivel de unitate, care vor putea detalia sau completa prevederile generale cu cele din Codul Muncii sau alte acte normative aplicabile, dar acestea nu pot conține clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractul sectorial”.
Unul din punctele fierbinți ale negocierilor l-a reprezentat tema salarizării, părțile fiind pe cale să stabilească o modalitate ca – cel puțin la nivel de muncitori, unde este cea mai mare problemă – să existe o diferență rezonabilă între salariul muncitorului necalificat și al celui calificat.
În contextul măsurilor fiscal-bugetare pentru anul 2025, în speță a ordonanței de urgență supranumită „ordonanța – trenuleț”, cheltuielile firmelor de construcții au crescut semnificativ din cauza eliminării facilităților fiscale pentru angajații din acest sector.
Pentru a păstra salariul net al angajaților la nivelul anului trecut – diferența de cca 450 lei net în ianuarie față de decembrie 2024 – angajatorii sunt nevoiți să acopere/ compenseze aceste diferențe, pentru a nu pierde forța de muncă, ceea ce duce la creșterea anvelopei salariale în firme chiar și cu 20%.
„Nu toate firmele pot susține aceste diferențe și – prin prisma negocierilor legate de salarii – trebuie ținut cont că sectorul, și firmele care activează în construcții trec printr-o perioadă extrem de dificilă, iar părțile participante la negocieri trebuie să găsească soluții rezonabile, echitabile și adaptate momentului”, a subliniat Irina Forgo.
Primul CCM sectorial pentru construcții civile și industriale
Versiunea anterioară a contractului colectiv de muncă, deși a fost negociată la nivel de sector, nu a putut fi înregistrată decât la nivel de grup de unități, conform Legii Dialogului Social valabil în 2022, respectiv 62/2011.
„Este prima dată când vom avea un contract colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă, Sector 25 – Construcții civile și industriale. Vor urma negocieri și pentru încheierea unui contract colectiv pe Sector 14 – Industria sticlei şi a ceramicii fine. Industria materialelor de construcţii – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice”, precizează Irina Forgo.
Prin activitatea sa pe acest segment FPSC nu face decât să îndeplinească una din atribuțiile sale legale și statutare, legate de negocierea contractelor colective de muncă, contribuind la apropierea de ambițioasa țintă de 80%, asumată de România pentru acoperirea cu contracte colective de muncă, a subliniat doamna director.