Contractele de achiziție publică, finanțate prin PNRR, vor putea fi prelungite ca urmare a prelungirii duratei contractelor de finanțare aferente, potrivit unei ordonanțe ce va fi aprobată astăzi de Guvern în regim de urgență.
Aceasta pentru că beneficiarii au întâmpinat numeroase dificultăți în implementarea proiectelor, ceea ce duce la întârzieri în finalizarea îndeplinirii la timp a țintelor și jaloanelor prevăzute în PNRR.
Printre problemele semnalate atât de beneficiarii de fonduri PNRR, cât și de coordonatorii de investiții se regăsesc: lipsa finanțării cauzată de creșterea prețurilor, lipsa finanțării publice naționale, probleme de capacitate administrativă, care generează întârzieri în procesarea termenului cererilor de transfer și, mai departe, întârzierea plăților către beneficiari.
Prelungirea duratei contractuale va fi analizată din perspectiva următoarelor condiții de imprevizibilitate cumulative:
* schimbarea condițiilor pe bază cărora s-a fundamentat durata inițială a contractelor a intervenit după termenul limită pentru depunerea ofertelor;
* schimbarea menționată mai sus nu putea fi avută în vedere de către părțile contractante la momentul inițierii procedurii de atribuire, respectiv la momentul elaborării ofertei.
Beneficiarii de fonduri PNRR vor analiza prelungirea duratei contractuale, fără a schimba caracterul general al contractului ca urmare a unor circumstanțe neprevăzute, întocmind în acest sens o notă justificativă privind îndeplinirea condiţiilor cumulative.
De asemenea, Guvernul ia măsuri, extinzând orizontul de timp, pentru realizarea deschiderilor de credite bugetare, precum și a plăților cu prioritate din titlurile 60 și 61, cu încadrarea în bugetul aprobat anual pentru ordonatorii principali de credite.
Situația actuală poate genera aplicarea de sancțiuni, care constau în suspendarea definitivă a sumelor acordate de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.
Aceasta ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii parțiale a obiectivelor PNRR, sume care vor fi deduse din bugetul Planului.
Impactul financiar poate fi cuprins între 22-264 milioane euro pentru componenta nerambursabilă și între 35-426 milioane euro pentru componenta de împrumut.
Acest dezechilibru poate conduce, în ultimă instanță, la afectarea gravă a finalizării achizițiilor publice și sectoriale, în mod special a celor privitoare la infrastructura publică și, deopotrivă, la creșterea costurilor acestor proiecte pe termen lung, precum și la aplicarea de sancțiuni.