Oferte locuri de munca top

Costuri de întreţinere zero pentru un centru comunitar

IMG_0913Un centru educaţional şi vocaţional dedicat comunităţii rrome este in constructie la Boldeşti-Scăeni, judeţul Prahova,de compania Petrom.
Viitoarea clădire a centrului este realizată conform PassiveHouse, un standard cunoscut la nivel internaţional care urmărește pe lângă factorul de eficiența energetică şi provenienta materialelor folosite în construcţie, independenţa de apă sau politica ‚zero deşeuri pe şantier’ (reciclarea tuturor materialelor folosite).  De exemplu, o construcție care se certifică PassiveHouse trebuie să consume maximum 25 kWh/mp/an, în timp ce o construcție obișnuită în România consumă peste 200 kWh/mp/an. În tot procesul de construcție, se utilizează produse provenite de la antreprenori şi furnizori locali, cum ar fi lâna pentru izolația termică, nuiele împletite pentru piese de mobilier sau baloţi de paie pentru umplerea structurii de lemn.
Arhitectul Adrian Pop, membru al echipei PRISPA, câştigătoarea locului 2 pentru eficienţă energetică la competiţia Solar Decathlon Europe ediţia 2012 desfăşurată la Madrid, a declarat:”Sustenabilitatea a fost o valoare principală a proiectului încă de la început. Pe de o parte o sustenabilitate tehnică, referitoare la calitatea superioară a ambientului interior, a impactului minim asupra mediului și a compensării energiei consúmate sau a amprentei de carbon produse, iar pe de altă parte o sustenabilitate culturală și socială: am ales materiale și tehnici locale (structură din lemn, umplutură din baloți de paie, tencuieli din lut, învelitoare din șindrilă), care conlucrează cu soluții inovatoare și tehnologii performante (fundații pe șuruburi metalice, tâmplării cu triplu vitraj, panouri solare) și am cooptat în echipa de execuție persoane din comunitatea de rromi, pentru a se specializa în tehnicile constructive folosite.”
Clădirea centrului social de la Boldești-Scăeni va beneficia de independență totala față de toate utilitățile disponibile în rețeaua publică. De exemplu, apa folosită provine dintr-o fântână forată pe parcela care găzduiește construcția,  iar apa de ploaie este colectată și refolosită. Întreg necesarul de energie electrică și termică este asigurat de un sistem de 30 de panouri fotovoltaice și două panouri solare termice. Deși energía electrică necesară e preluată din rețeaua publică, cea produsă de panourile fotovoltaice este „injectată” înapoi în sistem, ceea ce generază zero costuri. Mai mult, consumul anual al clădirii va fi mai mic decât cantitatea de energie produsă.
Construcția centrului social face parte dintr-un proiect amplu, desfășurat de OMV Petrom între 2012-2015, ce vizează susținerea comunității rrome și a persoanelor dezavantajate din localitatea prahoveană Boldești-Scăeni. Valoarea totală a investițiilor, realizate pe parcursul celor trei ani, este de peste 320.000 de euro.

Sus