Urare An Nou 2024

Constructorii sunt ingrijorati de eliminarea completa a facilitatilor fiscale pentru angajatii din acest sector

Îngrijorarea față de consecințele negative asupra sectorului de construcții în cazul aplicării unor măsuri fiscale precipitate și nepotrivite în conjunctura economico-socială actuală este exprimată de Asociația Română a Antreprenorilor din Construcții (ARACO).
Ordonanța cu măsuri de austeritate a fost aprobată astăzi de Guvern și prevede eliminarea completată a facilităților fiscale acordate angajaților din sectorul construcțiilor.
Din această cauză, constructorii solicită negocierea și promovarea unor soluții de modificare eșalonată a cadrului fiscal și a facilităților fiscale în colaborare cu partenerii sociali relevanți din construcții, astfel încât să se asigure predictibilitate și stabilitate în acest sector esențial al economiei.
Ei cer elaborarea și publicarea unui Studiu de Impact complet, care să evidențieze efectele negative prognozate pentru sectorul de construcții în cazul promovării unor măsuri fiscale precipitate și inadecvate, precum și a eliminării facilităților fiscale existente urmată de propunerea de soluții concrete pentru contracararea acestor efecte.
Totodată, ARACO solicită consultarea prealabilă a organizațiilor patronale și sindicale din sector înainte de promovarea oricăror măsuri fiscale de natura sa afecteze activitățile curente și viitoare ale sectorului de construcții.
Industria construcțiilor deține o importanță strategică pentru România, contribuind semnificativ la creșterea economică și asigurând dezvoltarea infrastructurii și a altor sectoare cheie.
Măsurile fiscale precipitate vor avea consecințe devastatoare din punct de vedere economico – social pentru acest sector vital al economiei naționale, avertizează reprezentanții ARACO.
Reducerea ritmului de execuție a proiectelor contractate din sectorul construcțiilor poate avea drept consecință pierderea unor fonduri importante alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
”Este esențial să se mențină o dezvoltare coerentă și susținută a proiectelor pentru a valorifica aceste resurse vitale pentru modernizarea infrastructurii și stimularea economiei”, mai arată ARACO.
Protestele salariaților din construcții din iulie 2023 reprezintă o avertizare semnificativă asupra disconfortului și nemulțumirilor din industrie. Un dialog deschis și negocieri constructive sunt necesare pentru a ajunge la un consens benefic atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Sectorul construcțiilor a avut o contribuție semnificativă la PIB-ul României în ultimii ani, dar a fost și supus unor provocări majore cauzate de crizele medicale, economice și militare, necesitând soluții viabile pentru a se menține pe o traiectorie de creștere sustenabilă.
Scăderea numărului de lucrători calificați în industria construcțiilor la nivel comunitar și, în special, în România, reprezintă o problemă majoră ce trebuie abordată în mod prioritar pentru a asigura continuitatea și calitatea proiectelor.
O perspectivă importantă este pregătirea și consolidarea competitivității sectorului de construcții românesc, condiție sine qua non pentru dezvoltarea infrastructurilor de transport, energetice, de sanatate, de educație și critice ale tarii.

Sus