Urare An Nou 2024

TOPUL CONSTRUCTORILOR: Constructorii romani urca in topul firmelor, devansand firme cu capital strain

 

O companie românească urcă pentru întâia dată pe prima poziție în Topul Constructorilor – ierarhie în funcție de cifra de afaceri realizată anul trecut de firme cu obiect de activitate principal ”Lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale”.

 

 

 

Construcții Erbașu SA a devansat firmele cu capital austriac Strabag și Porr Construct și pe italienii de la Webuild.

De remarcat că profitul total raportat de aceste trei mari firme străine este mai mic decât profitul constructorului român. Aceasta în condițiile în care cifra lor de afaceri totală este de peste două ori și jumătate mai mare.

Mai mult, Webuild a raportat pierdere pentru activitatea desfășurată anul trecut.

O altă mare firmă românească ce a trecut de pragul de 1 miliard de lei al cifrei de afaceri este Concelex SRL, iar împreună cu Concelex Engineering SRL a depășit 1,45 miliarde lei.

De pragul de 1 miliard de lei cifră de afaceri se apropie constructorul Con-A, firmele sibiene Con-A Operations SRL și Con-A SRL, ajungând împreună la peste 982 milioane de lei cifră de afaceri pe anul trecut.

Creșterea explozivă a cifrei de afaceri nu a fost, însă, de bun augur pentru constructorul arădean P.A.B. România SRL. După ce a reușit ca într-un singur an să își mărească cifra de afaceri cu peste 135%, anul următor a majorat cu 30% numărul de angajați, dar în septembrie anul acesta a depus cerere de intrare în insolvență.

Nu este singurul mare constructor căruia instanța i-a admis cererea de insolvență. În aceeași situație sunt și firmele E.M. Prime Construct SRL București și Concret Construct A.G. SRL Suceava, cu cifre de afaceri de peste 220 de milioane de lei pe anul trecut.

 

Creștere spectaculoasă a cifrelor de afaceri ale constructorilor

Caracteristic anului trecut a fost creșterea spectaculoasă a cifrelor de afaceri realizate de multe firme de construcții. Intrarea în Top 100 Constructori s-a făcut de la un nivel de peste 100 milioane lei al cifrei de afaceri, spre deosebire de topul din anul anterior când firma de pe ultima poziție avea afaceri de peste 84 milioane de lei.

De altfel, cele 100 de mari firme din top au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri totală de peste 30 miliarde lei, mai mare cu 43% față de cea a firmelor din topul anului precedent. Rata medie a profitabilității (profit /cifra de afaceri) a urcat anul trecut la 8%, după ce în anii anteriori erau la 6%.

Nivelurile cele mai înalte ale ratei profitului le au firmele de construcții care dezvoltă ansambluri imobiliare: 40% Urban Invest SRL Brașov, 37% Amistar Euroconsult SRL (Park Lake Residence din Cluj), 35% Opus Land Development SA (Cosmopolis București).

Cristian Erbasu: ”Anul acesta am inceput foarte multe proiecte mari”

O creștere s-a înregistrat și în ceea ce privește numărul total al angajaților celor 100 de firme din Top, de 7%, ritmul fiind ceva mai accelerat decât cel de 6% din anul anterior.

Piața construcțiilor se caracterizează prin existența unui mare număr de firme mici.

Din cele peste 90 mii de firme cu obiect de activitate lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale, numai 2% au cifre de afaceri de peste 1 milion de euro.

Doar 260 de firme au avut anul trecut afaceri de peste 10 milioane de euro.

 

Sus