Oferte locuri de munca top

Constructorii nu vad o rezolvare rapida a problemelor pe care le au

Obstacolele în calea desfășurării activității, pe care le întâmpină antreprenorii din sectorul construcțiilor, sunt multiple și variate, însă lipsa forței de muncă, a celei calificate, constituie în continuare cea mai mare problemă.

Urmează întârzierea plăților pentru proiectele publice sau TVA-ul diferențiat perceput la vânzarea locuințelor, dar și birocrația excesivă. Însă lista continuă.

Din păcate, toți constructorii cu care am vorbit sunt de părere că aceste probleme nu își vor găsi rezolvare în perioada imediat următoare.

Lipsa personalului: o problemă stringentă pentru unii constructori

Cea mai mare problemă pe care o are firma Davide Construct SRL este legată de penuria de lucrători calificați și managerul său nu crede că sunt foarte multe șanse ca aceasta să se rezolve anul viitor. Piața externă a forței de muncă este încă destul de atractivă, deși salariul mediu din România, în sectorul construcțiilor, a crescut considerabil în ultimii trei ani.

”Încă observ, inclusiv la noi în firmă, chiar dacă oferim un salariu peste medie, să zicem, sau mult peste salariul minim din România, mulți spun că vor să meargă în străinătate pentru un salariu chiar și mai bun, pentru un trai mai decent”, spune ing. ec. Valentin Florea, director general al societății Davide Construct SRL, din Galați.

Un trai mai decent înseamnă servicii de calitate, mai ales pentru cele publice, care ar trebui să fie mai aproape de oamenii cu venituri medii.

Din păcate, România nu are o infrastructură destul de bună, n-avem încă servicii publice de sănătate la standarde ridicate. Nu avem dezvoltată nici partea de activități extra-profesionale, mai ales în zonele din provincie.

”Acum, cu globalizarea, toți au acces la fel de fel de informații, astfel că oamenii nu se mai mulțumesc doar cu a deține o mașină și o casă. Așteptările cresc, astfel că ei vor mai mult de atât, cum ar fi, de exemplu, să meargă într-un concediu sau chiar mai multe. De altfel, în ultimii cinci ani, am observat că au crescut vizibil și nevoile pe care le au angajații”, a mai spus directorul firmei gălățene.

Mai ales tinerii aleg în continuare să plece din țară. Cei care sunt ceva mai în vârstă așteaptă să iasă la pensie și nu mai pleacă de acasă, le-ar veni foarte greu, dar cei tineri de obicei stau un an, doi și apoi pleacă.

”Și eu am trăit o perioadă în Franța și am văzut care este nivelul salarial. În opinia mea, nu există o diferență colosală între salariile din țară și cele din Franța, cel puțin în construcții. Vă dau un exemplu: un șef de șantier sau un ordonator de lucrări ori un manager de proiect câștigă în Franța undeva la trei-patru mii de euro și nu pot să zic că în România nu sunt firme care să ofere, pentru același nivel de profesionalism, tot trei mii de euro. Însă, în afară de partea de venit, oamenii se uită și la cea de servicii care, așa cum spuneam, la noi nu este încă destul de avansată”, a conchis Valentin Florea.

Pe de altă parte, Cristian Decean, director general al societății Ever Green Construcții SRL, din Târgu Mureș, spune că, în ultima perioadă, nu a întâmpinat probleme cu lipsa personalului.

”Am avut probleme la un moment dat, până în urmă cu un an-doi. Am adus inclusiv oameni din alte țări, dar în ultima perioadă nu s-a mai întâmplat acest lucru. Și asta, cred eu, deoarece oamenii au început să realizeze că vin vremuri mai grele sau că sunt deja vremuri mai grele și atunci e destul de liniște pe piața muncii, din punctul nostru de vedere”, a precizat Cristian Decean.

Din cauza faptului că firma nu a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri, nici nu a căutat să angajeze personal nou, însă nu a avut nici situații în care angajații să se plângă de condițiile de muncă sau să vrea să-și schimbe locul de muncă pentru salarii mai mari. ”Cred că în perioada asta, de stagnare, toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă. În momentul în care piața se va îndrepta într-o direcție, atunci vor fi, bineînțeles, și decizii de luat. Dacă va fi o evoluție descendentă, o să apară mai multă forță de muncă disponibilă, iar dacă o să asistăm la o creștere, atunci o să fie iarăși presiune pe angajatori”, consideră directorul Ever Green.

El nu crede că, în următorul an, se vor schimba lucrurile prea tare. ”Chiar cred că, acum, lucrurile sunt puțin forțate, dat fiind faptul că sunt alegeri și Guvernul a deschis robinetul de fonduri. Nu văd însă de unde o să plătească toate majorările promise, decât prin taxe mai mari. Astfel că nu văd să se schimbe prea tare premizele”, a concluzionat Cristian Decean.

Numărul de lucrări în desfășurare și lipsa banilor

Pe lângă problema forței de muncă, Emil Crișan, directorul general al firmei Deifco SRL, din Cluj-Napoca, menționează numărul mare de lucrări în desfășurare și lipsa banilor.

”Beneficiarii lucrează fără să aibă capital de investiții, nu de lucru. Eu zic că aceste probleme nu se vor rezolva în perioada următoare. Poate că numărul de lucrări o să fie în creștere față de nivelul de acum, mă refer la proiectele private, nu la cele publice, pentru că și la stat e la fel. Adică lucrezi și nu ai bani, nu s-a rezolvat nimic și plățile din investiții publice, din fonduri europene întârzie foarte mult, dar nici asta nu cred că se va rezolva începând cu anul viitor”, este de părere Emil Crișan.

Birocrația mare întârzie implementarea proiectelor

Pentru Cristian Decean, director general al societății Ever Green Construcții SRL, un alt obstacol, pe lângă lipsa de forță de muncă, îl reprezintă birocrația.

El consideră că, pe partea de infrastructură de transport, Guvernul se mișcă destul de bine, în sensul că sunt oferite spre contractare foarte multe lucrări noi. Dar pe segmentul de construcții civile, piața este într-o scădere destul de mare.

”Proiectele sunt analizate și reanalizate și trece un an sau mai mult și nu se dau avizele, birocrația fiind în continuare foarte mare pe această zonă. De aceea toată lumea întârzie destul de mult demararea proiectelor de investiții pe care intenționau să le realizeze cu fonduri europene. Orice beneficiar, dacă are de ales între a construi doar din fonduri proprii sau să obțină fonduri nerambursabile, o să aștepte și o să încerce să acceseze acei bani. Cu cât răspunsurile vin mai târziu, cu atât perioada de așteptare și respectiv de implementare a proiectelor va fi mai lungă”, a precizat Cristian Decean.

El nu crede că această problemă se va rezolva anul viitor. Documentația necesară este foarte stufoasă și oamenii care trebuie să verifice sunt foarte puțini. Sistemele acestea de evaluare nu s-au simplificat, ci dimpotrivă, sunt tot mai complicate. De aceea este nevoie de un personal mai numeros pentru verificare.

Problematica schimbării legislației

Lucian Pintilie, directorul general al firmei Pinimob Expres SRL, din Vrancea, acuză  schimbările legislației.

Pentru construcțiile de locuințe din municipiul București, de exemplu, pe lângă obținerea cu dificultate a autorizațiilor, au fost și probleme legate de aplicarea diferențială a TVA-ului, lucru care a tulburat și mai tare piața.

”Pentru mine, schimbările acestea de legislație constituie o problemă mare. Ba este aplicat TVA de 5%, ba valoarea TVA-ului este de 9%, ba se schimbă și nu se încadrează. Și nu cred că această problemă o să se rezolve la anul. Tind să cred că nu se va rezolva niciodată”, a mai spus Lucian Pintilie.

Controlul calității materialelor

O problemă importantă este și cea legată de calitatea materialelor. Constructorii sunt de părere că organismele abilitate nu verifică foarte atent calitatea materialelor care se pun în operă. În sensul că sunt oferite pe piață în mod intensiv foarte multe materiale care nu sunt neapărat cele mai bune.

”Poate ar trebui un control mai amănunțit în ceea ce privește conformitatea materialelor”, consideră ing. ec. Valentin Florea.

întârzierea plăților

În acest an, de bine de rău, s-au mai făcut plăți, deoarece a fost un an electoral. Anul viitor, sunt șanse să stagneze mult investițiile publice și vor fi probleme cu încasările, se tem constructorii.

Întârzierea plăților nu este în totalitate ca urmare a faptului că nu sunt bani la bugetul statului. Uneori, sunt cauzate și de faptul că se mai cer completări, ”este un proces de decontare destul de greoi, cel puțin pentru Programul Anghel Saligny.

Pot fi  întârzieri și de de 90 de zile de la momentul în care a fost depusă situația de plată. ”Sperăm că o să fie și mai multe proiecte de investiții private. În ultima vreme, am văzut că sunt investiții mari pe piața energiei regenerabile și sperăm ca și de pe acest segment să vină ceva volume de lucrări. O să vedem ce o să fie”, a concluzionat Valentin Florea.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus