Performanţele înregistrate anul trecut în domeniul construcţiilor inginereşti au condus la creșterea cu peste 15% în ritm anual a producției sectorului de construcții, estimează Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Astfel a fost susținută majorarea creșterii economiei naționale. CNSP a ajustat în creștere avansul economic, cu 0,3 puncte procentuale, până la 4,9% pentru anul 2022, fiind estimată o dinamică a economiei peste aşteptări la nivelul ultimului trimestru.
În ceea ce privește perspectivele pentru anul curent şi pe termen mediu CNSP și-a menţinut estimările anterioare privind creşterea economiei, de 2,8% în 2023. Scăderea față de anul trecut este de 2,1 puncte procentuale.
Ritmul de creștere este susţinut în continuare de un aport semnificativ al sectorului construcţiilor, determinat de o atragere şi utilizare mai eficientă a fondurilor europene, susțin analiștii CNSP.
Creşterea salariului minim brut în sectorul de construcţii şi majorările salariale din sectorul bugetar au determinat și revizuirea dinamicii câştigului salarial în 2023 (+1,2 puncte procentuale).
În termeni reali, aceste creşteri salariale suplimentare au compensat efectul majorării ratei inflaţiei ca medie anuală, puterea de cumpărare în anul 2023 păstrând aceeaşi dinamică din varianta anterioară de prognoză.
Preţurile de consum au încheiat anul 2022 cu valori peste estimări, diferenţele înregistrându-se la nivelul lunilor octombrie şi noiembrie şi au fost determinate de creşteri mai ample de preţ la mărfurile nealimentare şi la serviciile de piaţă.
Efectele acestei accelerări se regăsesc şi în majorarea prognozei inflaţiei ca medie anuală pentru anul în curs, deşi estimarea pentru sfârşitul anului s-a menţinut la 8,0%.
Totodată, accelerarea importului de bunuri şi servicii în partea a doua a anului trecut a condus la o adâncire a deficitului de cont curent, per ansamblu în 2022, de la -8,8% în PIB la – 9,4%.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2022