Oferte locuri de munca top

Constructiile in UE: scadere puternica in 2024, dar cu semne de redresare in 2025

Anul acesta pare să fie unul dezamăgitor pentru sectorul european al construcțiilor, dar există semne clare că anul viitor va reveni creșterea, sunt de părere este de parere analiștii de la ING Think. Începe să crească din nou numărul autorizațiilor de construire, iar volumele lucrărilor se află deja la un nivel minim.

Scădere așteptată în 2024

Analiștii se așteaptă la o scădere a volumelor de construcții în UE în acest an (-1,5%). Această scădere este mai mare decât prognoza anterioară (-0,5%), în principal din cauza datelor revizuite de Eurostat. Biroul european de statistică a actualizat recent cifra pentru construcțiile din UE în 2023, de la 0,1% la 1,4%. Astfel, creșterea a durat mai mult decât era așteptat, iar scăderea a început mai târziu, ducând la o contracție mai mare decât era prevăzută pentru 2024.

Cu toate acestea, prețurile locuințelor cresc în multe țări, iar numărul autorizațiilor de construire a crescut. În plus, se pare că producătorii de materiale de construcție (de exemplu, beton, ciment și cărămizi) au atins deja punctul minim al volumelor de producție.

Creșterea revine în 2025

Pentru anul viitor, tendințele de creștere din sectorul renovărilor și infrastructurii s-ar putea să continue. De asemenea, este așteptat ca sectorul noilor construcții să se îmbunătățească treptat datorită redresării pieței imobiliare și a creșterii numărului de autorizații de construire pentru locuințe noi. Rezultatul va fi o revenire a creșterii în sectorul construcțiilor în 2025.

Prețurile locuințelor încep să crească

În multe țări ale UE, prețurile locuințelor au început să crească din nou, după o perioadă de scădere. Deficitul de locuințe, în special în orașe, susține cererea. Creșterea salariilor și scăderea (marginală) a ratelor dobânzilor ipotecare le permit cumpărătorilor de locuințe să împrumute mai mult, ceea ce duce la creșterea prețurilor locuințelor.

Evoluția prețurilor

Prețurile mai mari ale locuințelor existente sunt benefice pentru volumele de construcții rezidențiale noi, deși va dura ceva timp pentru a se materializa. Prețurile de vânzare a locuințelor noi sunt strâns legate de prețurile locuințelor existente, deoarece acestea sunt adesea substitute pentru consumatorii care caută o locuință nouă. Astfel, când prețurile locuințelor existente cresc din nou, dezvoltatorii de proiecte au, de asemenea, oportunitatea de a crește prețul de vânzare a locuințelor nou construite. Acest lucru este deja vizibil. În plus, costurile materialelor de construcție s-au stabilizat aproape în ultimul an, ceea ce face mai ușoară rentabilizarea proiectelor de către dezvoltatori. Astfel, se pot desfășura mai multe proiecte de locuințe.

Emiterea autorizațiilor de construire este, din nou, în creștere

Cum cererea pentru locuințe noi este în creștere, oferta va deveni principalul factor limitativ în multe țări din cauza lipsei de terenuri de construcție, problemelor financiare, dezvoltării complexe a proiectelor și/sau întârzierilor legale.

Cu toate acestea, după doi ani de declin, emiterea autorizațiilor de construire în UE a crescut din al treilea trimestru al anului 2023, cu o creștere de 6,6% în ultimul trimestru al anului trecut și de 1,5% în primul trimestru al anului 2024. Rate mari de redresare a autorizațiilor de construire au fost observate în special în Spania, Polonia și Țările de Jos.

Scădere în emiterea autorizațiilor pentru clădiri nerezidențiale

Emiterea autorizațiilor pentru clădiri nerezidențiale a înregistrat doar o scădere marginală în ultimii doi ani. Cu toate acestea, încetinirea creșterii economice, ratele mai mari ale dobânzilor și incertitudinile geopolitice și economice au făcut ca firmele să fie reticente în a investi în noi spații.

În plus, în timpul crizei Covid-19 a existat o creștere enormă a comerțului electronic, ceea ce a crescut cererea pentru noi centre logistice. Acum, după ce acest val a trecut, cererea pentru noi facilități de depozitare a scăzut.

Totuși, alte subsectoare din sectorul nerezidențial au contrabalansat parțial declinul. Cheltuielile publice pentru clădiri destinate educației și sănătății au stabilizat cererea agregată în sectorul nerezidențial.

Pe măsură ce economia europeană se redresează lent și ratele dobânzilor au scăzut puțin, analiștii ING Think se așteptă ca perspectivele pentru sectorul nerezidențial să se îmbunătățească ușor. Însă, va dura până când aceste rate de creștere vor deveni vizibile în volumele de construcții. Prin urmare, sectorul nerezidențial este așteptat să înceapă să crească în 2025, după o scădere în acest an.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus