Lucrarile de consolidare a sediului vechi al Primariei Municipiului Bucuresti de pe b-dul Regina Elisabeta sunt finalizate in proportie de 90%. Edilii se pregatesc sa demareze lucrarile de reabilitare.
In cadrul unei vizite pe santier primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat:
„Metoda de consolidare este una de exceptie, este vorba despre un procedeu de izolare antiseismica a bazei cladirii, care consta in decuplarea structurii de vibratiile terenului si introducerea izolatorilor antiseismici. Acest procedeu a mai fost folosit pana acum in Romania doar la un corp al ASE, de pe Grivita (care a reprezentat un program pilot). Vom utiliza aceasta metoda si la consolidarea Arcului de Triumf.”
Lucrarile de consolidare au fost demarate in urma cu doi ani cand au fost obtinute autorizatiile. O perioada lucrarile s-au desfasurat in timp ce Prefectura inca isi mai desfasura activitatea in cladire. Dupa ce Prefectura si Arhiva s-au mutat lucrarile au demarat in forta.
Dupa consolidare rezistenta cladirii va fi garantata la un cutremur de 9,8 grade pe scara Richter. Valoarea aferenta lucrarilor de consolidare este 57,37 milioane lei, exclusiv TVA.
La momentul de fata Primaria Capilatei desfasoara procedurile pentru atribuirea lucrarilor de reabilitare aferente celei dea doua etape a proiectului.
Referitor la finantarea lucrarilor incluse in a doua etapa Sorin Oprescu a declarat:
„Vom incerca sa obtinem si fonduri europene pentru aceasta cea de-a doua etapa, am avut chiar o discutie in acest sens cu Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.”
In cadrul celei de-a doua etape, de modernizare si reabilitare, se vor efectua lucrari de reabilitare/refunctionalizare, recompartimentare si restaurare a suprastructurii imobilului.
Proiectul are in vedere realizarea lucrarilor de arhitectura, refacerea spatiilor interioare, refacerea tuturor instalatiilor existente si montarea unei centrale termice performante, precum si lucrari de anvelopare exterioare, de conservare si restaurare a elementelor de fatada, avand in vedere valoarea istorica a cladirii care este monument istoric de categoria A.
De asemenea, la mansarda imobilului se vor amenaja spatii destinate birourilor, cu o suprafata totala de 2.000 de metri patrati. La subsol se va amenaja si dota o arhiva, iar sala Consiliului General va fi amenajata la standarde europene.
In cadrul acestei etape se va construi si o parcare subterana pe trei niveluri, cu o capacitate de 100 de locuri, la care se vor adauga si alte 42 de locuri in curtea interioara.
Valoare aferenta serviciilor de proiectare, lucrarilor de constructii, refunctionalizarii si dotarilor aferente – 81,79 milioane lei, exclusiv TVA.