Consiliul Uniunii Europene a aprobat concluziile privind promovarea energiei geotermale, generată din căldura naturală a interiorului Pământului. Acest set de concluzii subliniază potențialul energiei geotermale ca sursă locală de energie regenerabilă.
Energia geotermală poate fi utilizată pentru încălzire și răcire accesibile și sigure și poate asigura o alimentare stabilă cu energie electrică. Prin urmare, aceasta poate contribui la decarbonizarea consumului de energie al clădirilor și la creșterea competitivității și sustenabilității industriilor.
Încălzirea și răcirea cu energie geotermală pot fi realizate prin pompe de căldură sau răcire sau încălzire directă, în funcție de temperatura apei.
Consiliul UE solicită accelerarea implementării energiei geotermale prin propunerea sau adaptarea unor măsuri pentru promovarea acesteia.
Solicită inclusiv un acces mai ușor la finanțare pentru a aborda costurile inițiale ridicate de investiție, precum și dezvoltarea forței de muncă din sectorul geotermal și consolidarea cooperării în cercetarea privind energia geotermală.
„Energia geotermală este o sursă regenerabilă durabilă și mereu disponibilă, deoarece nu depinde de condițiile meteorologice și poate furniza energie electrică și căldură în mod continuu.
Concluziile de astăzi urmăresc să impulsioneze această sursă de energie sustenabilă, care ne poate ajuta să asigurăm o tranziție lină către o Europă fără emisii de carbon, să ne consolidăm competitivitatea și să ne garantăm suveranitatea energetică”, a declarat Csaba Lantos, Ministrul maghiar al Energiei.
Acest set de concluzii se bazează pe discuțiile despre energia geotermală desfășurate în cadrul Consiliului informal pentru Energie, organizat de președinția maghiară în iulie 2024. Miniștrii au convenit atunci că energia geotermală reprezintă o sursă importantă, alternativă și sustenabilă de energie regenerabilă, atât pentru încălzire, cât și pentru generarea de electricitate.
Autorizări mai rapide și acces mai ușor la finanțare
În concluziile sale, Consiliul solicită Comisiei să elaboreze o strategie cuprinzătoare privind decarbonizarea încălzirii și răcirii. Această strategie ar trebui să fie însoțită de un plan european de acțiune pentru energia geotermală, care să includă măsuri concrete pentru accelerarea implementării acesteia.
Consiliul solicită statelor membre să simplifice reglementările pentru a facilita utilizarea energiei geotermale și să elibereze autorizațiile mai rapid.
Una dintre acțiunile propuse pentru statele membre este sprijinirea proiectelor care reconvertesc facilitățile subterane bazate pe combustibili fosili pentru a le utiliza în scopuri geotermale.
În conformitate cu obiectivele tranziției juste, ar putea fi create programe dedicate de recalificare pentru dezvoltarea unei forțe de muncă calificate în industria emergentă a energiei geotermale.
În ceea ce privește finanțarea, Consiliul solicită statelor membre să faciliteze accesul la scheme financiare și să elaboreze stimulente care să ajute industriile să facă față costurilor inițiale ridicate și riscurilor asociate forajului și explorării, dar și să promoveze infrastructura geotermală, precum rețelele de termoficare.
Concluziile propun măsuri pentru creșterea capacității industriilor europene în domeniul forajului, construcțiilor și producției de echipamente. De asemenea, prevăd înființarea unei Alianțe Europene pentru Energie Geotermală, care va fi organizată de Comisie și care va reuni factori de decizie, industrie și investitori pentru a identifica blocajele și acțiunile necesare pentru o mai bună implementare a energiei geotermale.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024