Efectele pandemiei au fost limitate în ultimii doi ani în domeniul lucrărilor de construcții, specifică cel mai recent raport pe sectoare cheie, emis de Consiliul Concurenței.
Au fost înregistrate evoluții relativ constante în perioada 2019-2021 pe segmentul construcțiilor de tip non-rezidențial, precum și o creștere semnificativă în cazul segmentului rezidențial.
De asemenea, numărul de autorizații de construcție eliberate a crescut în primele 8 luni ale anului 2021 cu 30% față de aceeași perioadă din anul precedent) indicând faptul că acest sector își va continua expansiunea în perioada următoare.
Aceasta în ciuda costurilor materiilor prime în creștere și a dificultăților întâmpinate de întreprinderi în atragerea de forță de muncă specializată.
Rezultatul cumulat al acestor evoluții sectoriale se reflectă într-o creștere a Produsului Intern Brut cu 6,5% în semestrul 1 din 2021 față de aceeași perioadă din 2020.
Alte sectoare care au contribuit la creșterea economică au fost comerțul și segmentul HoReCa (2%), industria (1,9%), respectiv domeniul IT (1,1%).
Managerii din construcții au estimat pentru ultimul trimestru al acesti an o relativă stabilitate a producției și a numărului de salariați, dar și o creștere a prețurilor lucrărilor de construcții.
În perioada februarie-mai 2020, impactul cel mai puternic s-a resimțit în cazul industriei prelucrătoare, în rândul căreia au fost pierdute aproximativ 48 de mii de locuri de muncă în urma întreruperii activității pe perioada stării de urgență, însemnând aproximativ jumătate din numărul total de locuri de muncă pierdute, în special în industria auto (8,4 mii de persoane) și în industria textilă (8,2 mii persoane)..
La polul opus, în aceeași perioadă de referință, se află domeniul sănătății și al asistenței sociale, unde s-au înregistrat creșteri ale locurilor de muncă (2 mii de noi salariați), respectiv sectorul construcțiilor (1,5 mii de noi salariați).
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021