Patronatele din construcţii, turism, agricultură, energie, servicii, reunite în CAIR – Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România, solicită Guvernului să ia măsuri de stimulare a creșterii economiei reale, generatoare de venituri la bugetul de stat, măsuri fără de care ordonanța de austeritate nu va avea rezultatele preconizate.
Având în vedere criza de forță de muncă, CAIR consideră că reducerea taxării muncii este de natură să stimuleze forţa de muncă, principalul factor în realizarea proiectelor de investiţii.
Fără astfel de măsuri România va rămâne în continuare furnizor de forţă de muncă pentru alte ţări, indiferent de nivelul de pregătire sau de domeniul de activitate.
Aplicarea unui sistem de impozitare diferenţiat ar putea fi acceptată ca o situaţie de compromis în acest moment.
Astfel, CAIR propune ca salariile brute mai mici de 15.000 lei să fie impozitate cu 5%, cele între 15.001 și 30.000 lei impozitate cu 10%, iar salariile de peste 30.001 lei să fie impozitate cu 16%.
Președintele Confederației Antreprenorilor și Investitorilor din România, Cristian Erbașu, subliniază că în contextul nevoii de intervenţii severe pentru scăderea deficitului bugetar, reducerea cheltuielilor este obligatoriu să fie însoţită de măsuri de stimulare a investiţiilor, principalele generatoare de venituri la bugetul de stat.
Antrepreprenorii din construcţii, turism, agricultură, energie, servicii solicită ca impozitul de 1% pentru companiile care realizează cifra de afaceri mai mare de 50 milioane euro/an să fi aplicat în condițiile introducerii unor criterii, a micşorării cuantumului la un nivel mai uşor suportabil de 0,5% sau/și a măririi pragului de aplicare la peste 100 milioane euro/an.
Situaţia negativă din economie este cauzată în bună măsură şi de întârzierile exagerat de mari la plata de către beneficiarii publici a facturilor emise pentru lucrările executate/serviciile prestate de firmele private.
Ca urmare, CNAIR solicită să fie alocate de urgenţă, cu prioritate, sumele necesare pentru plata facturilor restante către companii. De asemenea, să fie compensate obligaţiile de plată ale companiilor către stat cu contravaloarea corespunzătoare din facturile neachitate de beneficiarii publici.
Pentru aceasta, Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România asigură Guvernul de întreaga disponibilitate pentru dialog în vederea găsirii celor mai potrivite soluţii.
CAIR este prima confederaţie patronală înfiinţată conform noii Legi a dialogului social 367/2022, având în componenţă federaţii din domeniul construcţii, turism, agricultură, energie, servicii.