La peste 4 miliarde de euro se ridică valoarea obligaţiilor fiscale restante ale unui număr de 910 companii cu capital de stat, potrivit ANAF.
Iar șansele de recuperare a acestor bani sunt aproape nule pentru mare parte din sumă. Vinovații pentru aceste pierderi nu au fost stabiliți.
Din această sumă, peste 68% reprezintă arierate asupra cărora nu se poate acţiona prin măsuri de executare silită deoarece se află sub incidența unor prevederi legale care suspendă aplicarea Codului de Procedură Fiscală (spre exemplu Legea insolvenței, hotărâri judecătorești, proceduri de administrare specială etc.).
Cea mai mare pondere o deţin arieratele operatorii aflaţi în insolvență (peste 2,4 miliarde euro), obligaţii asupra cărora unităţile fiscale competente nu pot aplica măsuri de executare silită.
Primii trei contribuabili cu cele mai mari arierate sunt:
* Compania Națională a Huilei SA, cu arierate fiscale în sumă de 5,2 miliarde de lei, aflată în insolvență din data de 28.04.2015;
* Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR – Marfa” SA, cu arierate fiscale în sumă de 2,2 miliarde de lei;
* Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, cu arierate fiscale în sumă de 1,8 miliarde de lei, aflată în insolvență din data de 14.11.2019.
Cele trei companii cumulează 9,2 miliarde lei de arierate fiscale (aproape jumătate din totalul general de 19,8 miliarde de lei), ”însă importanța economico-socială, la nivel național, a funcționării acestora este evidentă”, afimă reprezentanții ANAF.