Oferte locuri de munca top

Comisia Europeana: Romania a facut progrese in justitie in pofida rezistentei politice

Romania a inregistrat progrese in multe zone in ceea ce priveste justitia, iar institutiile judiciare si de integritate si-au mentinut evolutia buna, arata cel mai recent raport al Comisiei Europene asupra progreselor realizate de Romania sub Mecanismul de Cooperarea si Verificare (MCV).
In opinia Comisiei, schimbarile legislative necesare si indelung asteptate sunt pe drumul cel bun, iar cooperarea intre institutiile judiciare si Ministerul Justitiei ajuta la solutionarea problemelor administrative. Cu toate acestea, oficialii europeni si-au exprimat in raport ingrijorarea in ceea ce priveste independenta justitiei si rezistentei la nivel politic si administrativ in fata masurilor anti-coruptie si cele vizand integritatea. Astfel, modificarea in graba si netransparenta a Codului Penal din decembrie 2013 este vazuta de Comisie ca o provocare la adresa regimului juridic pentru combaterea coruptiei si promovarea integritatii, iar unele proceduri sunt discutabile in ceea ce priveste interferenta politica.
Aceasta imagine are consecinte asupra masurii in care procesul de reforma din Romania poate fi considerat sustenabil.
Pe de alta parte, Comisia a remarcat perseverenta institutiilor-cheie in combaterea coruptiei in fata presiunii sustinute la care au fost supuse, fapt ce sugereaza ca abordarea reformei a prins radacini in multe zone lae societatii. In contrast, promptitudinea cu care pietrele de temelie ale reformei ar putea fi contestate in Parlament reaminteste Comisiei ca nu exista un consens in Romania cu privire la urmarirea obiectivelor CVM.
Comisia a recomandat Romaniei sa ia masuri in privinta independentei justitiei, reformei in justitie, integritatea si lupta impotriva coruptiei.

Sus