Comisia Europeana a lansat astăzi o consultare publică, invitând părțile interesate și cetățenii să își exprime opiniile despre viitorul buget al UE și politicile pe care ar trebui să le sprijine. Consultările vor fi deschise timp de 12 săptămâni.
Modul în care trebuie adaptat bugetul pe termen lung al UE pentru a răspunde nevoilor și priorităților în schimbare a fost prezentat de către Comisia Europeană.
Documentul conturează provocările cheie de politică și bugetare care vor influența designul următorului Cadru Financiar Multianual.
Un buget al UE în centrul priorităților UE
Următorul buget pe termen lung, care va începe în 2028, trebuie să rezolve o problemă complexă: așteptările ca UE să acționeze cresc constant.
Pentru ca bugetul UE să fie adaptat ambițiilor europene, să asigure rambursarea împrumuturilor pentru NextGenerationEU și, în același timp, să garanteze contribuțiile financiare stabile din partea statelor membre, trebuie să fie introduse noi resurse proprii.
UE trebuie să maximizeze impactul fiecărui euro cheltuit, concentrându-se pe prioritățile și obiectivele UE unde acțiunea UE este cel mai necesară.
Noua abordare a unui buget modern al UE ar trebui să includă un plan pentru fiecare țară, cu reforme și investiții cheie, concepute și implementate în parteneriat cu autoritățile naționale, regionale și locale.
Un Fond European pentru Competitivitate ar trebui să stabilească o capacitate de investiții pentru a sprijini sectoare strategice și tehnologii critice.
De asemenea, finanțarea revizuită a acțiunilor externe ar trebui să fie mai impactantă, mai bine direcționată și aliniată cu interesele strategice, contribuind la o nouă politică externă.
Bugetul ar trebui, de asemenea, să construiască garanții suplimentare care protejează statul de drept.
Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a spus: „Următorul buget pe termen lung va susține viziunea comună a Uniunii pentru viitor. Îl transformă în acțiuni tangibile care fac o diferență pentru milioane de cetățeni, afaceri, regiuni și cercetători. De aceea, invităm toți europenii să își exprime opiniile prin consultări publice, panelul cetățenilor sau platforma de angajament.”
Bugetul UE este în beneficiul tuturor europenilor și aceștia ar trebui să aibă ocazia să își exprime punctele de vedere asupra viitorului bugetului UE.
Un panel de cetățeni va reuni 150 de europeni pentru a dezbate și a formula recomandări concrete pentru următorul buget al UE.
Acesta va fi însoțit de o platformă online care oferă tuturor oportunitatea de a participa la dezbatere.
În plus, Comisarul Serafin va întreprinde un Turneu în Europa pe parcursul anului 2025 pentru a se consulta direct cu autoritățile statelor membre, părțile interesate regionale și beneficiarii bugetului UE.
Comisia va prezenta propunerea oficială pentru următorul CFM în iulie 2025, cu scopul de a asigura un acord în timp util înainte de implementarea sa în ianuarie 2028.
Actualul cadru financiar se întinde de la 1 ianuarie 2021 până la 31 decembrie 2027, cu o sumă totală a cheltuielilor de 1.211 miliarde de euro.
Acesta este însoțit de NextGenerationEU, un instrument temporar de recuperare de până la 807 miliarde de euro, care stimulează economia Europei și face societățile noastre mai puternice și mai reziliente, ca răspuns la pandemia de coronavirus.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024