Dintre marii producători de materiale de producție, doi s-au întânit deja cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), companie care derulează ample proiecte de infrastructură rutieră.
Acestea sunt întâlniri de lucru pentru prezentarea soluțiilor și produselor care ar putea fi utilizate pe șantierele viitoarelor proiecte de infrastructură rutieră.
Discuțiile au avut în vedere prezentarea soluțiilor oferite de multinaționalele ArcelorMittal, (structuri de oțel) și Romcim (beton și alte agregate).
CNIR își propune atât folosirea materialelor sustenabile și mai ușor reciclabile, cât și folosirea materialelor produse în țara noastră.
În documentația pentru atribuirea contractului de elaborare a Studiului de Fezabilitate al Drumului de Mare Viteză București-Giurgiu, CNIR solicită proiectantului să analizeze varianta unui sistem rutier din beton de ciment (BcR).
„În ceea ce privește structurile și soluțiile tehnice, solicităm în caietul de sarcini o analiză pentru utilizarea materialelor de construcții din import sau din producție internă. Cred că este foarte important să decidem dacă facem drumul din beton, cimentul fiind produs în România sau din bitum, dar pe care îl importăm”, a explicat directorul general, Gabriel Budescu.
Întâlnire cu ArcelorMittal pe tema structurilor de oțel
„La inițiativa ArcelorMittal, unul dintre cei mai importanți furnizori de oțel din Europa și România, la sediul CNIR a avut loc o întâlnire de lucru pentru prezentarea soluțiilor și produselor care ar putea fi utilizate pe șantierele viitoarelor proiecte de infrastructură rutieră”, au declarat reprezentații CNIR.
Tematica abordată a avut în vedere prezentarea avantajelor pe care le oferă structurile din oțel, capacitățile din piață, utilizarea materialelor din producție locală, precum și criteriile de sustenabilitate și durabilitate.
Fiind cel mai ușor de reciclat material de construcție, oțelul are potențialul de a deveni un pilon al economiei circulare. Oțelul este un material eficient pentru construcția de poduri, permițând susținerea unor încărcări ridicate pentru deschideri mari.
Acesta oferă atât rapiditate în construcție, cât și durabilitate în exploatare.
Întâlnire cu Romcim: despre soluțiile oferite de companiile grupului CRH în România
Discuțiile cu Romcim au avut în vedere capacitățile și tendințele din piața de profil, soluțiile sustenabile pentru infrastructura modernă, noile tehnologii, dar și provocările majore actuale :
- creșterea cerințelor pentru reducerea poluării,
- implementarea unor soluții și tehnologii cu amprentă scăzută de CO 2 (reglementarea acestor soluții și alinierea lor la normele europene),
- implementarea soluțiilor cu emisii reduse de CO 2 în șantier,
- utilizarea mijloacelor de transport și utilaje hibride/electrice.