În lipsa sistemului de certificare a constructorilor, Compania Națională de Investiții CNI S.A s-a confruntat în ultima perioadă cu o creștere a tentativelor de fraudă din partea ofertanților care încearcă să obțină contracte de achiziție publică.
CNI S.A. trage un semnal de alarmă cu privire la ”modul în care anumiți ofertanți înțeleg să prezinte documentele la procedurile prin care se atribuie contracte din bani publici” și ”își reafirmă poziția fermă de zero toleranță la fraudă”.
Unii dintre ofertanți au depus documente false la licitațiile publice, documente menite să ateste o stare de fapt sau de drept care nu este reală.
În calitate de autoritate contractantă, CNI S.A. derulează anual peste 1.000 de proceduri de achiziție publică, așa că nu este o treabă ușoară să îi verifice pe toți ofertanții.
Manuela Irina Pătrășcoiu, director general CNI SA, ne-a transmis că: ”În urmă verificărilor efectuate s-a constatat că unele informații din certificatele ANAF, prezentate de către ofertanți în cadrul procedurilor care vizează proiectarea și execuția sau execuția de lucrări, nu corespund cu informațiile de pe site-ul acestei instituții.”
Autoritatea contractantă verifică toate certificatele ANAF prezentate de către fiecare societate participantă la procedura de achiziție publică (pentru ofertantul aflat pe primul loc) și în cazul în care se constată nereguli sau neconcordanțe CNI SA înștiințează emitentul documentațiilor, respectiv ANAF, cu privire la aceste aspecte.
CNI S.A. a anunțat că va întreprinde toate demersurile necesare pentru a se asigura de caracterul real al documentelor solicitând părților implicate să confirme sau să infirme autenticitatea și realitatea acestora.
Depozit logistic nou, de aproape 26 mii mp sc, langa Bucuresti
De asemenea, pentru documentele care nu vor fi confirmate că fiind reale (în totalitate sau doar în parte) de către emitenții acestora (cu precădere firme private furnizoare de materiale), CNI S.A. va proceda conform prevederilor legale.
Sistemul de certificare a constructorilor este prevăzut în noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (CATUC), blocat în prezent în Parlament.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023