Oferte locuri de munca top

Circa 55 mil euro, bani europeni pentru infrastructura de apa din Brasov

A fost semnat contractul de finanţare pentru implementarea proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/Regiunea Centru în perioada 2014-2020, Etapa I.

Contractul a fost semnat de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, în calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Apei din județul Brașov.

Din partea Companiei Apa Braşov SA, ca beneficiară a proiectului, contractul a fost semnat de directorul general Dorin Fătu, iar din partea Autorităţii de Management pentru POIM au semnat oficialii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 271.414.218 lei (adică aproximativ 54,8 de milioane de euro).

Teren de peste 6 ha din Bucuresti, pregatit pentru dezvoltari imobiliare

Finanțarea vine prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM).

94% din contribuția financiară este asigurată din fondurile Uniunii Europene şi 6% reprezintă fondurile proprii ale Compania Apa Brașov SA, ca operator regional în domeniul alimentării cu apă şi canalizării la nivelul judeţului Braşov.

Acest contract reprezintă doar prima etapă din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/ Regiunea Centru” a cărui valoare totală depăşeşte 250 de milioane de euro.

Prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare vor fi implementate cele 54,8 milioane de euro până la finele anului 2023.

Pentru perioada 2023 – 2026, în cadrul viitorului Program Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) urmează să fie contractată şi implementată diferenţa de aproximativ 200 milioane euro.

Compania Apa va asigura o cofinanțare de aproximativ 2,8 milioane de euro, la care se vor adăuga cheltuielile pentru urmărirea implementării proiectului.

Consiliul Judeţean Braşov va contribui cu cofinanțarea tuturor lucrărilor aferente sistemelor regionale de apă și canalizare care sunt deținute în proprietatea sa, dar și a celor din restul localităților incluse în proiect, cu excepţia municipiului Braşov, astfel că va asigura suma de 2,4 milioane de euro pentru ambele etape ale proiectului.

Ansamblu cu circa 200 de locuinte, in zona metropolitana Bucuresti

În ceea ce priveşte contractul recent încheiat, la selectarea lucrărilor, consultanții angajați au inventariat necesarul de investitii și împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene le-au selectat pe cele care respectă criteriile de eligibilitate, rezultând investiţii în următoarele localități: municipiile Brașov şi Săcele şi comunele Prejmer, Hărman şi Feldioara.

Pentru infrastructura de apă potabilă, în Etapa I a proiectului se vor realiza extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei pe o lungime de aproape 12 km, în timp ce pentru infrastructura de canalizare, în Etapa I a proiectului sunt cuprinse extinderea și reabilitarea rețelei pe o lungime de circa 12 km.

În perspectivă, cu finanţarea care urmează a fi asigurată prin intermediul PODD urmează alte lucrări de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare în localităţile Brașov, Săcele Codlea, Rupea, Ghimbav, Prejmer, Hărman, Feldioara, Hoghiz, Hălchiu, Sânpetru, Bod și Homorod.

Per total, investiţiile prevăzute în cele două etape ale „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/ Regiunea Centru în perioada 2014-2020” vizează:

  • extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei, pe o lungime de aproape 300 km;
  • aducțiuni de apă potabilă, pe o lungime de cca. 75 de km;
  • 1 decantor lamelar pentru Uzina de Apă Târlung (pentru atenuarea turbidității apei);
  • construirea a 2 rezervoare noi;
  • reabilitarea a 7 rezervoare de apă potabilă;
  • reabilitarea a 7 stații de pompare a apei potabile;
  • 1 reabilitare de captare a izvoarelor de la Saroș (zona Rupea);
  • instalarea a 12 sisteme SCADA la nivel local și 1 la nivel regional;
  • extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare, pe o lungime de cca. 200 km;
  • conducte de refulare, pe o lungime de cca. 40 km;
  • construirea a 63 de stații de pompare a apei uzate;
  • realizarea unei instalații de uscare termică a nămolului;
  • instalarea a 12 sisteme SCADA la nivel local și 1 la nivel regional.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus