Oferte locuri de munca top

Ciolacu: Relatia ministerelor cu autoritatile locale si decontarile trebuie sa fie o prioritate

Premierul Marcel Ciolacu

În următoarele săptămâni Guvernul va lansa un plan de măsuri în ceea ce privește dinamica implementării fondurilor europene, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Declarația a fost făcută cu ocazia întâlnirii primului ministru cu reprezentanții Asociației Comunelor din România. Primarii comunelor din țară acuză că se lovesc în continuare de birocrația statului în implementarea proiectelor de investiții finanțate din fonduri europene.

În cadrul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, premierul a subliniat necesitatea unei reforme administrative profunde și accelerarea investițiilor, în special din fonduri europene. Acesta a recunoscut provocările bugetare și a insistat că România nu își mai poate permite un sistem administrativ ineficient, moștenit din perioada comunistă.

„Nu mai putem sta și aștepta să ne rezolve alții problemele. Nu mai putem avea un sistem de digitalizare care nu este interconectat cu cel central. Sunt lucruri care nu implică cheltuieli uriașe, ci doar voință politică și administrativă,” a mai spus Marcel Ciolacu.

Reforma administrației, o necesitate

Primul ministru a mai declarat: „Nu mai putem continua cu un sistem administrativ, ultimul din Europa, pe un schelet comunist. Sistemul administrativ al României trebuie să se alinieze la un model modern, culmea, în plină modificare chiar și în Statele Unite ale Americii. Nu putem să ne prefacem că nu se întâmplă nimic în lume, că nu avem nevoie de eficiență.”

Principalele probleme pe care Marcel Ciolacu le-a evidențiat în cadrul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România sunt lipsa de comunicare rapidă între Instituțiile Statului și administrațiile locale, dar și un sistem de digitalizare căruia îi lipsește interconectivitatea.

O soluție pe care Marcel Ciolacu a amintit-o a fost colaborarea între administrațiile locale și Ministere.

Totodată, premierul a evidențiat că România nu are nevoie de mai mulți angajați, ci are nevoie ca cei deja angajați să își investească toate resursele în absorbția de fonduri europene.

În acest sens, premierul a făcut un apel la miniștri să regândească structura de organizare a ministerelor pentru a sprijini administrațiile locale și implementarea PNRR:

„În fiecare minister sunt sute de oameni. Nu trebuie să mai stăm să angajăm alți oameni special pentru deblocarea fondurilor europene și mai ales pentru PNRR. Regândiți rapid, în câteva săptămâni, structura de organizare și funcționare a fiecărui minister, astfel încât relația cu autoritățile locale și decontările să fie o prioritate.”

Investițiile trebuie să continue, indiferent de deficit

„Eu cred că anul trecut, mai ales în ceea ce privește investițiile dumneavoastră, a fost un an bun. Puțină lume a fost atentă când am anunțat, în septembrie, că indiferent de orice risc, iar riscul nu era decât cel de a depăși deficitul voi continua investițiile care sunt în derulare”, a declarat Ciolacu.

Premierul a recunoscut că deficitul bugetar s-a degradat în 2024 și a pus acest lucru pe seama numărului mare de investiții, implementate și de administrațiile locale. Cu toate acestea, a susținut că și 2025 și 2026 trebuie să fie „anii cu cele mai mari investiții derulate în România”. Prioritare trebuie să fie investițiile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având în vedere că termenul limită pentru implementare este sfârșitul anului 2026, a explicat prim-ministrul.

Premierul a atras atenția asupra importanței fondurilor europene, afirmând că România nu se poate dezvolta fără sprijinul Uniunii Europene:

„Dacă ne trece prin cap că România se poate dezvolta fără fonduri europene, fără Uniunea Europeană, mai ales în acești doi ani, eu vă spun clar: este exclus! Trebuie cu adevărat să ne implicăm cu toții.”

Premierul a afirmat totodată că România trebuie să respecte ținta de deficit de 7% negociată cu Comisia Europeană și a făcut apel la solidaritate pentru depășirea acestei perioade:

„Este exclus ca România anul acesta să nu țină de ținta de deficit de 7%. Este un deficit negociat cu Comisia Europeană, acea mult hulită Comisie Europeană care ne ia independența, suveranitatea și altele, dar cea care a înțeles foarte bine că reducerea deficitului trebuie făcută pe o perioadă lungă de timp, nu brusc, astfel încât românii să nu sufere.”

În final, Ciolacu a promis că reformele administrative și bugetare vor fi discutate în colaborare cu autoritățile locale, fără decizii impuse de la centru:

„Vom veni în fața dumneavoastră nu doar cu speech-uri și cerințe, ci și cu soluții concrete. Nimeni nu va lua o decizie în Guvern sau în coaliția de guvernare până când nu vom decide împreună că aceea este calea cea mai bună de urmat.”

Astfel, premierul a conturat un mesaj clar: modernizarea administrației și accelerarea investițiilor sunt esențiale pentru dezvoltarea României, iar reformele nu mai pot fi amânate.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024


Etichete:
Sus