Cu toate că salariații și mare parte a angajatorilor din construcții s-au bucurat de creșterea nivelului minim al salariului ca efect al Ordonanței 114, iată că au apărut și opinii contrare. Un consultant fiscal susține, într-un comunicat de presă, că, paradoxal, noile măsuri aduc o creștere de costuri pentru angajatori.
Potrivit Cromwell Evan Global, companiile cu un număr cuprins între 50 și 800 de angajați vor avea, în realitate, o creștere a costurilor, începând cu 1 Ianuarie 2019 cuprinsă între 5 – 7%. (firmele care au 40% din angajați plătiți cu salariul minim pe economie) și 24 – 28% (cele cu 80% din angajați plătiți cu salariul minim pe economie).
Totuși, de la 1 ianuarie pentru salariile din construcții se vor plăti contribuții către stat de numai 21,25%, conform noilor reglementări fiscale. Nivelul este comparabil cu cât ”costă” plata la negru a muncitorilor din construcții. Adică, pentru a-i plăti la negru pe muncitori, patronii scoteau banii din firmă pentru care achitau la stat 16% impozit pe profit și 5% impozit pe dividende. Asta făcea ca munca la negru să îi coste mai puțin pe patroni decât plata impozitelor la stat, ce se ridica la peste 43%. De aceea salariile la negru puteau fi substanțial mai mari decât cele date pe ștate de plată.
Oana Motoi, managing partner Cromwell Evan Global declară: ”Ordonanța 114 aduce beneficii fiscale angajaților, însă în ce măsură vor putea susține angajatorii același număr de locuri de muncă pe care îl puteau susține până la 31 decembrie 2018? Este măsura cu adevărat benefică economiei într-o industrie în care practica a arătat că profitabilitatea societăților este cuprinsă între 5-10% din cifra de afaceri?”
Comunicatul de presă mai arată că:
”în prezent, conform Balanței Forței de Muncă publicată de Institutul Național de Statistică la 1 ianuarie 2018, Romania avea aproximativ 700.000 de muncitori care activau în industria construcțiilor, fie sub formă de contract individual de muncă, fie ca liber profesioniști.
Dacă, teoretic, 300.000 dintre aceștia ar putea beneficia la data de 1 ianuarie 2019 de scutirile de la plata impozitului pe venitul din salarii de 10% și restul beneficiilor aplicabile la contribuțiile medicale (scutire integrala de la plata contribuției) si sociale (diminuarea acesteia de la 25% la 21.25%) și ar fi plătiți în baza unui contract individual de muncă cu salariul de bază minim brut pe economie:
– va exista o creștere a puterii de consum de 212% în economie (approx. 375.300.000 lei) aferent unui număr de 300.000 oameni dintr-un număr total de approx 5.630.000 oameni care lucrau la data de 1 ianuarie 2018)
– în schimb se va diminua suma încasată la bugetul de stat cu un procent de 22% (approx. 55.092.000 lei) aferent unui număr de 300.000 de contracte de munca.”
În același timp, reducerea impozitării salariilor din construcții ar putea determina creșterea numărului de angajați în construcții, ceea ce va compensa diminuarea sumelor încasate la bugetul de stat.
Citiți și:
Investitie de peste 230 mil lei pentru reducerea riscului de inundatii
8 blocuri cu maxim 20 etaje, in planul unor dezvoltatori imobiliari din Capitala
Conform noii legislații sunt scutiți de la plata impozitelor toti lucrătorii din constructii sau doar cei cu salariu minim ?
Toti , pana la salarii de 30.000 lei pe luna !
legea e valabila si pentru noii angajati ,din februarie ?
da
DACĂ UN CALIFICAT…DULGHER DE EX.CÂȘTIGA PESTE SALARIU MINIM ACUMA VA AJUNGE LA NIVELUL UNUI NECALIFICAT SAU TREBUIE NEGOCIAT DIN NOU SALARIU ,MULȚUMESC