Cinci companii au depus oferte preliminare pentru dezvoltarea proiectului Hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, estimat la 1 miliard de euro.
Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești va fi construită pe valea râului Someşul Cald, la aproximativ 30 km de orașul Cluj Napoca. Fiind o centrală cu acumulare prin pompaj, va asigura o creştere a siguranţei în funcţionare a sistemului electroenergetic. Capacitatea lacului superior (tipul Polder) va fi de 10 milioane metri cubi apa.
Termenul pentru depunerea ofertelor preliminare a fost 30 ianuarie, aceasta fiind prima etapă a procesului de selectare a investorilor.Ovidiu Demetrescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarnița, a precizat:“Urmează ca în următoarele săptămâni să analizăm documentația depusă pentru a verifica dacă toate elementele sunt în acord cu prevederile procedurii de selecție. Conform principiului transparenței, lista investitorilor precalificați va fi publicată după analizarea documentației depuse, urmând să intrăm în următoarea fază a etapei de precalificare, cea de negociere. În același timp, am primit scrisori de intenție din partea unor instituții financiare internaționale, fapt care confirmă interesul crescut pentru acest proiect strategic.”
Centrala Tarniţa–Lăpusteşti este inclusă, ca proiect prioritar, în Programul de guvernare 2013–2016.
În anul 2014 Guvernul României a aprobat prin Memorandum realizarea investiţiei necesare construcţiei Hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti prin intermediul societăţii de proiect Hidro Tarniţa S.A. La capitalul acestei societăţi urmau să participe companii din domeniul energiei, având capital integral sau majoritar deținut de stat, respectiv: Complexul Energetic Hunedoara SA; Sape S, Nuclearelectrica SA şi Complexul Energetic Oltenia SA dar şi investitori selectaţi.