Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în luna mai a acestui an faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 1,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%, arată cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică.
Lucrurile stau ceva mai bine comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Astfel, în luna mai, față de aceeași lună a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 5,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,1%.
Datele din primele cinci luni ale anului arată că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută cu 8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,4%.
Mai 2024 comparativ cu aprilie 2024
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2024, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 1,6%, ca urmare a scăderii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-3,8%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2%).
Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 4,5%. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, pe ansamblu, în luna mai 2024, comparativ cu luna precedentă, cu 0,4%, ca urmare a scăderii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-1,3%) și la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-0,9%).
Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 1,2%.
Mai 2024 comparativ cu mai 2023
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2024, comparativ cu luna mai 2023, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,7%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+7,9%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,9%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,5%).
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2024, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 6,1%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+9,1%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,6%).
Perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024 comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 mai 2023
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în primele cinci luni ale acestui, comparativ cu perioada perioada similară a anului trecut, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 8%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+13,3%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,5%).
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-mai a acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 6,4%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,5%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,7%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,8%).
Cifra de afaceri netă (exclusiv TVA) se calculează prin însumarea veniturilor facturate rezultate din vânzări de bunuri, vânzări de mărfuri, executarea de lucrări şi prestarea de servicii, mai puţin rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor.
Nu sunt incluse în cifra de afaceri: valoarea ambalajelor restituite după livrare; accizele; subvenţiile primite de la autorităţile publice sau instituţii ale UE; vânzarea propriilor terenuri şi a activelor fixe; rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor.