Chiria medie cerută de către proprietari pentru apartamentele cu două camere oscilează de la o sumă apreciată de agenții imobiliari ca fiind ”rezonabilă” de 350 de euro până la un prag de 475 de euro, conform datelor Imobiliare.ro.
Potrivit definiției dată de Comisia Europeană, poate fi considerată ”accesibilă” o locuință pentru care costurile totale reprezintă mai puțin de 40% din venitul disponibil.
În România, per gospodărie, formată din doi oameni care muncesc și obțin venitul minim net pe economie, veniturile ar fi de circa 766 euro. Situație în care numai chiria de 350 de euro pentru o locuință cu două camere, fără cheltuielile de întreținere, reprezintă 45% din veniturile respectivei gospodării.
Prin urmare, aceste locuințe nu sunt ”accesibile”, chiriile nu sunt ”rezonabile”, iar mare parte a populației din țara noastră are grave probleme legate de asigurarea locuirii. Aceasta este, însă, o problemă ce trebuie rezolvată de autoritățile publice și nu îi privește pe dezvoltatorii sau investitorii privați interesați, în mod evident, de câștigurile personale.
Potrivit raportului făcut de imobiliare.ro, pentru închiriere unei garsoniere, bugetul mediu cerut de proprietari se situează între 220 de euro și 303 de euro, în timp ce pentru apartamentele cu trei camere, prețurile se ridică până la 400 – 650 de euro.
Chirii in Cluj Napoca
Cluj Napoca rămâne cel mai scump oraș pe segmentul locuințelor mici cu una și două camere, în vreme ce valoarea chiriilor din Capitală se detașează față de restul orașelor în cazul apartamentelor mari.
Clujenii plătesc mai mult cu 35% decât timișorenii pentru închirierea unui apartament cu două camere. Sunt diferențe foarte mari de la un oraș la altul, chiar dacă vorbim de orașe absolut comparabile din punct de vedere al venitului mediu sau al numărului de locuitori. Atractivitatea municipiului Cluj-Napoca, numărul mare de studenți, apetitul pentru investiții imobiliare de tipul buy to rent al celor cu venituri ridicate, dar și dezvoltarea cu precădere în zonele periferice și în comunele limitrofe mențin chiriile medii din municipiul Cluj-Napoca peste cele practicate in București, potrivit lui Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Noi cladiri rezidentiale, in planul unor firme de constructii
În Cluj-Napoca, prețurile solicitate s-au menținut la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 475 de euro pentru un apartament cu două camere și 600 de euro pentru trei camere.
Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat din Cluj-Napoca s-a înregistrat la categoria de apartamente cu trei camere, unde acestea au crescut cu 15,3%.
Chirii în București
În București, așteptările proprietarilor se situează la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, la 470 de euro pentru un apartament cu două camere și la 650 de euro pentru o locuință cu tricamerală.
Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor cerute pentru apartamente de închiriat s-a înregistrat în categoria apartamentelor cu două camere (+11,8%).
Chirii în Brașov
În Brașov, chiriile solicitate se situează la un nivel mediu de 280 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pentru un apartament cu două camere și 550 de euro pentru o locuință cu trei camere.
Pentru apartamentele cu trei camere chiria medie cerută a crescut cu 16,4% în ultimele 12 luni.
Chirii în Constanța
În Constanța, chiriile ajung la 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pentru un apartament cu două camere și 550 de euro p pentru o locuință cu trei camere.
Chiriile cerute pentru apartamentele cu trei camere din Constanța au crescut semnificativ, cu 23,7% anual.
Noi cladiri rezidentiale, in planul unor firme de constructii
Chirii în Iași
În Iași, proprietarii solicită, în medie, 280 de euro pe lună pentru o garsonieră, 380 de euro pentru un apartament cu două camere și 450 euro pentru unul cu trei camere. Și în acest centru regional chiriile cerute pentru apartamentele cu trei camere au înregistrat o evoluție anuală semnificativă (+15,5%).
Chirii în Timișoara
În Timișoara, chiria medie lunară solicitată pentru este de 220 de euro pentru o garsonieră, 350 de euro pentru două camere și 400 de euro pentru trei camere.
Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețului a fost consemnată la apartamentele cu trei camere, de 9,3%.