Oferte locuri de munca top

Chiria pentru birouri din Bucuresti, prima crestere usoara dupa 18 luni

Chiria medie pentru spații de birouri din București a crescut ușor în trimestrul al doilea ajungând la 19 euro/mp/lună în zona centrală (CBD), aceasta fiind prima majorare după o perioadă de 18 luni (șase trimestre) de stagnare la 18,5 euro/mp/lună.

Trendul crescător s-ar putea propaga până la finalul anului și în alte subpiețe din București, cunoscute ca hub-uri importante de birouri, precum Centru și Floreasca – Barbu Văcărescu, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Stocul de spații modern de birouri din București a ajuns la 3,3 milioane de mp asta după ce în al doilea trimestru din 2022 a fost livrată o singură clădire de birouri. Mai exact, este vorba despre a doua fază de 25.000 mp a proiectului AFI Tech Park situat în zona Centru-Vest.

Această livrare a propulsat zona Centru-Vest pe primul loc în topul huburilor de birouri din Capitală, cu un stoc de 579.600 mp, detronând astfel Floreasca – Barbu Văcărescu, ce însumează 569.700 mp de spații de birouri.

Teren de peste 5 mii mp, eliberat pentru noi proiecte imobiliare

Pe locul al treilea se menține zona Dimitrie-Pompeiu cu 440.700 mp de birouri, iar pe locul patru se află zona Centru cu 405.500 mp.

Pe de altă parte, cele mai mici stocuri de birouri se află în continuare în Estul  (51.100 mp) și în Sudul (41.800 mp) Bucureștiului.

De altfel, zona Centru-Vest a fost și cea mai căutată de către chiriași în acest an, atrăgând aproximativ un sfert din cerere, aceasta fiind urmată de zona Floreasca – Barbu Văcărescu, cu circa 21% din totalul spațiilor de birouri tranzacționate.

Alte zone de interes pentru chiriași au fost CBD și Centru, în timp ce în Vest și Sud nu a fost înregistrată nicio tranzacție de închiriere.

În ceea ce privește cererea, în perioada analizată (aprilie-iunie 2022), companiile au tranzacționat 75.800 mp de spații.

Totalul suprafețelor închiriate în prima jumătate a anului a crescut cu 32% față de intervalul corespunzător anului trecut, la 156.600 mp.

Cererile noi (excluzând reînnoirile/ renegocierile contractelor existente) au avut o pondere consistentă în primul semestru, reprezentând 66% din totalul tranzacționat, față de 59% în primul semestru din 2021.

Acestea au avut un efect pozitiv asupra ratei de neocupare care s-a redus la 14,9%, în condițiile în care clădirile de clasa A sunt neocupate în proporție de 12,6%, iar în cele de clasa B un procent de 22,7% din spații sunt goale.

Proiect cu peste 150 de apartamente schimba dezvoltatorul

„Dezvoltatorii de birouri din București se uită cu foarte mare atenție la ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Generale pentru că și-ar dori să investească, însă nu pot să aibă o vizibilitate clară asupra a ceea ce se va întâmpla. Sunt dezvoltatori care fie dețin deja terenurile, însă nu este posibil să le autorizeze, fie vor să cumpere terenuri pentru noi investiții, dar deciziile sunt greu de luat din cauza perpetuării incertitudinii legate de PUZ-uri. De menționat de asemenea și faptul că cei mai mulți dezvoltatori pe piața de birouri din România au ca strategie construirea de noi spații, închirierea acestora și apoi vânzarea lor, astfel că efectele încetinirii construcțiilor noi se vor resimți și pe piața investițională” a declarat Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

În prezent, în București se află în construcție proiecte totalizând 134.000 mp ce urmează a fi finalizate în 2022 și 2023, nivel mult sub media livrărilor din ultimii ani, fiind rezultatul în principal al blocării PUZ-urilor, o situație complicată în care foarte puține proiecte au primit autorizație de construire în ultimele 12 luni.

One Cotroceni Park II, U-Center II sau Equilibrium II sunt printre cele mai importante proiecte care urmează să fie livrate până la finalul anului 2023.

 

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus