Oferte locuri de munca top

China domina Top 5 mondial al celor mai mari firme din constructii

Patru dintre cele mai mari companii din domeniul construcțiilor din lume, după cifra de afaceri, au sediul în China. Firma Vinci, deținută de antreprenori francezi, se plasează abia pe locul al cincilea, potrivit producătorului de echipamente pentru construcții Volvo.

Începând cu anii ʼ50, Republica Populară Chineză, a cărei economie era preponderent agricolă, a alocat mai multe resurse pentru sectorul industrial. Acum, industria și domeniul construcțiilor reprezintă aproximativ 48% din PIB-ul Chinei, iar țara se situează pe primul loc în lume, în ceea ce privește investiţiile din construcții.

Proiecte ambițioase precum cele rutiere nu sunt singurele investiţii majore de infrastructură pe care China le derulează astăzi, influența companiilor de construcţii chineze făcându-şi simţită prezenţa și în Asia, Europa, ori Africa de Nord, Centrală și de Vest.

Aşadar, primele patru locuri din clasament sunt ocupate de companii chinezeşti.

  1. China State Construction and Engineering

Este vorba despre un grup internaţional de companii ce activează în domeniul investiţiilor şi al construcţiilor. Cu o cifră de afaceri de 178 miliarde de dolari, China State Construction and Engineering a fost desemnat, pentru al 14-lea an consecutiv, cel mai mare antreprenor de inginerie din lume.

În portofoliul companiei figurează mai mult de 90% din zgârie-norii construiţi în China, cu înălţimea de peste 300 m, trei sferturi din aeroporturile-cheie ale ţării, trei sferturi din bazele de lansare prin satelit din China, o treime din tunelurile urbane și jumătate din centralele nucleare din ţară.

Pe lângă faptul că domină piața locală – cu construcții precum Centrul Financiar Mondial din Shanghai – compania are, de asemenea, o influență mare în străinătate.

În acest an, compania a primit premiul pentru arhitectură Achievement 2018-2019 al Societății Americane de Civil Engineer (ASCE) din sectorul metropolitan pentru lucrările de renovare a podului Intel Gerritsen, în Brooklyn, New York.

  1. China Railway Group

A doua cea mai mare companie de construcții din 2019 este China Railway Group (CREC). Aceasta şi-a menţinut poziția de anul trecut, însă a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de la 101 miliarde dolari, în 2018, la 111 miliarde de dolari.

Cu mai mult de 120 de ani de experiență, această companie nu este nouă în sectorul construcțiilor. CREC acoperă aproape toate domeniile infrastructurii, de la căi ferate, autostrăzi și locuințe, până la stații de conservare a apei și hidroenergetice și chiar şi porturi sau docuri.

În prezent, compania operează în peste 90 de țări și regiuni din Asia, Africa, Europa, America de Sud.

  1. China Railway Construction Corporation

Pe cel de-al treilea loc se află China Railway Construction Corporation (CRCC), cu o creștere impresionantă a cifrei de afaceri, de la 99 miliarde dolari, în 2018, la 109 miliarde dolari în acest an.

CRCC este lider în proiectarea și construcția de căi ferate de platou, căi ferate de mare viteză, autostrăzi, poduri, tuneluri și căi ferate urbane.

Printre proiectele realizate în afara ţării, se numără construcția celei de-a doua etape a căii ferate de mare viteză Ankara-Istanbul în Turcia, căile ferate Benguela din Angola.

  1. China Communications Construction Company (CCCC)

Și această companie şi păstrat poziţia de anul trecut. CCCC este cea mai mare companie de construcții și proiecte portuare din China, o companie lider în construcția și proiectarea drumurilor și a podurilor, lider în domeniul construcțiilor feroviare, cea mai mare companie de dragare din China și a doua cea mai mare companie de dragare (în ceea ce privește capacitatea de dragare) din lume.

Societatea chineză este responsabilă pentru unele dintre cele mai impresionante proiecte de inginerie atât din China, cum ar fi podul Su-Tong, care se întinde pe mai mult de 8 km, dar și din lume (cel de-al doilea pod din Penang, Malaezia).

Sus