În mijlocul crizei de supraproducţie a oţelului China achiziţionează o nouă unitate de producţie a oţelului pe continentul european stârnind revolta în rândul reprezentanţilor din industrie.
Această achiziţie ridică serioase probleme în legătură cu competiţia neloială și întărește neconformarea Chinei la regulile impuse de industria globală a oţelului.
Hebei Iron and Steel este compania controlată de guvernul chinez care a achiziţionat cel mai mare producător de oţel din Serbia, Zelezara Smederevo.
“Guvernul chinez împinge companiile de stat să efectueze achiziţii în afara ţării, practică ce a fost criticată în cadrul summitului G7 din luna mai 2016. Investiţiile străine sunt încurajate în UE și în statele învecinate dar numai în condiţii corecte de piaţă”, a precizat Axel Eggert, director general al Asociaţiei Europene a Producătorilor de Oţel Eurofer.
Producătorul sârb de oţel Zelezara Smederevo era deja parte a unui Program naţional de restructurare din seria de demersuri pentru candidatura Serbiei la UE. Achiziţia sa de către o companie chineză subminează atât eforturile pentru a limita supraproducţia, cât și conducerea liberă a pieţei, a mai precizat sursa citată.
Această achiziţie confirmă că statul chinez nu poate primi calificarea de partener economic al UE. În plus, China nu îndeplinește patru din cele cinci criterii impuse de UE pentru a fi considerată o economie de piaţă. În prezent, statul chinez susţine o supracapacitate de producţie de 400 de milioane de tone de oţel.
Reprezentanţii industriei oţelului sunt de părere că statul chinez nu poate primi statut de partener economic până când nu încetează să intervină în piaţă și în comerţul internaţional.
Rasfoieste revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2016
Articole disponibile fara abonament – paginile 6 – 7, 20 – 21, 30 – 31, 34 – 36, 38 – 39, 42 – 43, 45.